Събират пари за транспортиране на радневка, починала в Чехия

16:42, 03 апр 16 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Добри хора събират пари, за да бъде върнато у нас тялото на починала в Чехия българка. 39-годишната раневка Петя Георгиева, майка на две деца, е издъхнала в Пилзен на 30 март.

 Кампанията е организирана във Фейсбук от българката Алена Велчева, живееща в Чехия. Трогната от трагедията, тя призовава да се дарят пари за транспортирането на тялото в България. По думите й остава сумата от 2900 лева, която трябва да бъдат събрани до 6 април, за да тръгне репатрираща служба от България.

 „Знам колко беден е българският народ, но знам и колко е съпричастен към чужда болка, колко състрадателен и великодушен е.  Аз и близките на Петя, ви молим, помогнете, ако можете, с колкото можете. И бъдете здрави, всичко друго е вятър и мъгла”, пише Алена.

Преди година и половина Петя и съпругът и Никола заминали на гурбет в чешкия град Пилзен, за да припечелят и изплатят заема за семейния апартамент в Раднево, разказват дядо Георги и баба Анка, родители на Никола. Той останал без работа и заминал пъри, по-късно го последвала и съпругата му. Работели в завод за автомобилни части. 

За съжаление обаче заради спукан кръвоносен съд в мозъка, причинен от аневризма,  Петя починала в болницата на 30 март.  Дядо Георги и баба Анка узнали новината за смъртта на снаха си от сина си по телефона.  „Станало й е лошо още преди един месец, лежала е в болница, на нас не  ни казаха нищо, пък ние все настоявахме да си дойдат, да си дойде тя  поне заради децата”, разказва през сълзи баба Анка. 18-годишният Георги и  16-годишната Анелия живеят при тях. На 23 март здравето на Петя отново се влошило. Никола я намерил в апартамента напълно неподвижна. Лекарите в болницата поставили диагноза - аневризма и дали надежда, че ако преживее следващите седем дни, ще опитат операция.  Петя обаче загубила битката за живота си и починала преди операцията.

Сега семейството иска да прибере тленните й останки у дома. Еднократна помощ обещават и от общините Раднево и Нова Загора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама