Павлова захапа еколозите, злепоставяли ни пред Европа

18:04, 03 апр 16 / Политика 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обвини еколозите за по-бавното изграждане на продължението на отсечката на магистрала „Струма“ от Кресна до Сандански. Тя посочи, че в момента текат отчуждителни процедури в района, които са на финалната права.

„Остава голямото предизвикателство да се преборим с огромния лобистки интерес прокаран от еколозите. Те се опитват да представят пред Европа, че с разширяването на пътя ще унищожим гущерите и пеперудите там. Изкарват го все едно в момента по този път не минават тирове, а е само една дива и неопетнена природа“, заяви в предаването „Беновска пита“ по Канал 3 Павлова.

Тя допълни, че при построяването на тунели по трасето ще бъде спазено правилото „да спестим колкото може природата, като ще е съобразено не само екологично, но и финансово“. Павлова допълни, че почти са завършени и отчуждителните процедури в отсечката от АМ „Струма“ Благоевград – Крупник.

Относно нападките на опозицията в лицето на БСП, че по времето на кабинета Борисов Северозападна България се е превърнала в най-западналият регион в Европа, Павлова заяви: „Много е готино да си опозиция, гледаш им сеира и само намираш маана, аз бях опозиция една година и знам как е“.

Регионалният министър обясни още, че основната цел на опозицията трябвало да бъде да предлага нещо различно от управлението, което да носи резултат.

„Най-слабо развитият регион в България е северозападния, така е. А опозицията какво направи за него? Тенденцията там е такава от 25 години. И ние имаме вина, като не сме направили достатъчно, но не смятам, че трябва да поемаме цялата вина“, каза още министърът.

По думите ѝ правилните стъпки, които ще помогнат на региона да изплува са заложени в „целенасочена инвестиционна програма, която да стимулира производството и предприятията, защото при тази тенденция на обезлюдяване не можем да развием региона с магическа пръчка“.

„За това залагаме на образование, квалифицирани кадри, които са готови да живеят там, довеждаща инфраструктура и добри бизнес практики. Комбинация от няколко мерки и политики. Как едно младо семейство ще отиде там, ако не му гарантираме добра жилищна политика, добро образование, добро здравеопазване и добри заплати, това е начинът“, отсече министърът.

Павлова коментира и отпадналото предложение за три и шестмесечна винетка. „Тогава крайната годишна винетка ще стане значително по-скъпа – около 200 лв. Нито една държава няма тридневна, тримесечна и шестмесечна винетка. Няма аргумент да се направи това, защото не е рентабилно“, каза още тя.

С приходите от винетните стикери държава ще оправя „най-лошите пътища“, като приоритетно ще се наблегне на третокласните пътища в Северна България.

„Ще направим поне 10-15 отсечки, но не говорим за кръпки и кърпене, а за цялостен ремонт. Най-късно на 20 април ще обявим кои ще са те“, каза още Павлова.

Тя подчерта, че съвсем скоро ще бъде обявена и обществена поръчка за стороителството на обхода на Ахелой и връзката му до Поморие, защото „не може до Бургас да се стига за три часа, а за още токова до „Слънчев бряг“.

На въпрос на водещата дали очаква фирми на Делян Пеевски и Валентин Златев да се включат в надпреварата за обществената поръчка, Павлова се засмя и каза: „Не знам Пеевски и Златев да имат фирми за строителство“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама