РБ внасят предложение за намаляване на субсидиите на партиите

19:58, 03 апр 16 / Политика 25 438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От Реформаторския блок внасяме предложение за намаляване на партийните субсидии. По закон имаме лимит на година колко средства могат да се изхарчат на избори - до 2 или 4 милиона лева в зависимост от вида избори, а в същото време партиите получават доста повече субсидия – някои до 10 милиона лева. Това заяви депутатът Антони Тренчев от „Движение България на гражданите“ по БНТ.

Попитан за антикорупционния закон той подчерта, че след влизането му в сила, ще има много повече разкрити схеми като тази в ДАИ. Той добави, че зад закона стои целият Министерски съвет, както и групите на РБ, ГЕРБ и АБВ, а законът показва политическа воля да се пребори проблем, който за 90 % от гражданите е най-големият в страната. "Обединяват се отделните органи в антикорупционно бюро, овластяват се гражданите да подават сигнали, сигналите ще се проверяват като няма значение името и ЕГН-то на подателя, а съдържанието на сигнала, ще се разследват имуществото и конфликтът на интереси на хората във висшата власт", обобщи закона Тренчев.

"Няма да отворим „кутията на Пандора“ и да се допуснат репресии, както посочват опонентите на закона", категоричен бе той и добави, че по въпроса за неподписаните сигнали, и в момент гражданите могат да ги подават такива и към НАП, и към ОЛАФ, и са разписани в конвенция на ООН. За вдигането на заплатите във ВСС Тренчев изрази мнението си против и каза, че не може преди два месеца да са искани оставките на членовете на органа и от РБ, и от ГЕРБ заради непрекъснатите скандали, а сега да се увеличават заплатите и. Затова РБ не подкрепяли това предложение.

Той не отрече, че има различия с ръководството на ДСБ, но партията е част от РБ. "За разлика от тях ние, от ДБГ, смятаме, че не трябва просто да се отрича всичко, а да се изпълнява програмата на РБ, въпреки трудностите, обясни най-младият реформатор от групата на Блока. Само за миналия месец от ДБГ внесохме промени в Изборния кодекс и в Закона за личните документи, свързани с електронното гласуване през електронната идентификация, която да е в личната карта на гражданите, също предложението за ПОС-терминали на всички гишета на държавна администрация и съдилищата, както и да са еднакви таксите за държавни услуги, не както е сега – личната ви карта на едно гише да струва една сума, а на друго – друга", коментира той в заключение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама