Първата „зелена“ обществена сграда в столицата ще е в район „Подуяне“

21:37, 03 апр 16 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първата изцяло „зелена“ обществена сграда ще бъде изградена в София. Екопостройката ще се превърне в седалище на Националната пациентска организация. Тя ще бъде за свободен достъп от граждани, а организаторите от пациентската организация се надяват на активно посещение от страна на ученици от софийските училища, за да могат децата да усвоят добрия пример.

„Инициативата е на д-р Станимир Хасърджиев, който преди известно време дойде при мен с молба за намирането на сграда за форума, където да има възможност българските пациенти да намират подкрепа“, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

За това общината решава да предостави сграда на бившoто 42-ро училище в район "Подуяне". За да се превърне в „зелена“ сграда, при ремонта ѝ ще се цели тя да бъде изцяло енергийно ефективна.

„Съоръжението е в окаяно състояние в момента и се нуждае от основен ремонт. Освен седалище на Националната пациентска организация в „зелената“ сграда ще се помещава и едно от отделенията на социално подпомагане, което е много добра препратка към идеята ни. Етапът, на който се намираме, е разписване на проектите за сградата. Тук имаме нужда от финансовата подкрепа на бизнеса, за да преминем през този период. За да стартираме са ни необходими 50 000 лв“, това каза Станимир Хасърджиев.

„Зелената“ сграда е планирана като демонстрационен център, в който посетителите могат да видят с очите си как работят слънчевите батерии, „зелен“ покрив, наторяване с компост, ползата от засаждане на вечнозелени растения и други добри екопрактики. В центъра ще бъдат изградени библиотека, пригодена и за незрящи, информационен център с оборудвана компютърна зала, разполагаща и с аудио-книги, зала за семинари и обучения, спортни площадки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама