1000 лв. глоба за техник по водния цикъл в Шумен заради инцидент с работник

11:42, 11 апр 16 25 242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
1000 лв. глоба отнесе технически ръководител на обект по водния цикъл в Шумен, заради инцидент с работник, който бил затрупан в изкоп.

Глобата е издадена от Дирекция „Инспекция по труда”, в последствие отменена от Районен съд, но потвърдена от Шуменския административен съд с окончателно решение.

Инцидентът станал на 15 юни миналата година на ул. „Лозенград“ в кв. „Тракия”. Около 08.30 часа работник слязъл в неукрепен изкоп, дълбок 5-6 метра, за да покаже на багериста къде трябва да копае. В този момент пръстта се срутила и го затрупала до кръста.

От документите по делото става ясно, че главният техник Йордан С. не бил на обекта по време на инцидента. Той не бил посочил друго лице, с необходимата квалификация, което да контролира и осигурява безопасната работа на обекта.

Районният съд приел, че независимо, че Йордан С. е бил технически ръководител на обекта, същият не е съзнавал и не е могъл да предвиди, че един от работниците ще влезе в неукрепения изкоп, още повече, че ежедневно е предупреждавал работниците да не влизат в неукрепени изкопи.

С оглед на това Районният съд приел, че нарушението не е осъществено от субективна страна и отменил наказателното постановление. 

Съдиите от Административния съд обаче не споделили направените правни изводи. 

Според решението на магистратите техническият ръководител е лицето, което осигурява на обекта да се работи здравословно и безопасно, като организира и контролира извършваните дейности.

Уточняването какво трябва да се извърши на обекта, от кого и по какъв начин, са задължения именно на техническия ръководител на обекта.

Това, че в случая се е наложило работникът да слезе в изкопа, според съдиите, е доказателство, че техническият ръководител не е изпълнил своите задължения и не е осигурил и контролирал строителните дейности на обекта да се изпълнят така, че да не застрашават живота и здравето на работниците.

Затова и ШАС потвърдил глобата от 1000 лв. за техническият ръководител Йордан С.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама