Подновяват реставрацията на Голямата базилика в Плиска през май

12:04, 11 апр 16 / Култура 25 557 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Реставрацията и консервацията на Голямата базилика в Плиска ще продължи през май. Това каза за Topnovini.bg ръководителят на разкопките на обекта доц. Павел Георгиев.

В момента текът процедурите на обявените обществени поръчки за изпълнител на възстановителните дейности.

Припомняме, че преди месец държавата отпусна 770 хил. лв. за продължаване на работата по реставрация и консервация на най-голямата средновековна църква в Европа.

Този сезон ще продължи с възстановяване на южната половина на Голямата базилика, а след завършване на финалните проучвания на Свещения кладенец ще започне и неговата консервация. Работният проект се подготвя от проектанта Юлий Фърков.

Патрон на инициативата за възстановяване на Голямата базилика в първопрестолна Плиска е премиерът Бойко Борисов. За пълната реставрация и консервация на средновековния храм ще са необходими около 4 млн. лв.

Миналият археологически сезон правителството отпусна 500 хил. лв. за започване на дейностите по възстановяването на Голямата базилика. В края на юни миналата година доц. Павел Георгиев откри символичен гроб на Св. Боян Енравота – първият мъченик на християнската вяра у нас. Точно месец по-късно бликна и вода от Свещения кладенец край храма. Разкопките на обекта са започнали преди повече от 30 години от доц. Павел Георгиев. После работата е прекъснала за три десетилетия и бяха подновени миналото лято.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама