Окръжният съд потвърди избора на директор на библиотеката в Шумен

12:06, 11 апр 16 25 212 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Състав на Шуменския окръжен съд е потвърдил определение на първа инстанция, с което се отхвърля жалбата срещу избора на директор на Регионалната библиотека в Шумен. Това става ясно от пубкликувано съдебно решение.

В документите по делото е посочено, че единият от явилите се на конкурса за директор на библиотеката – Виолета Борисова иска конкурсът да бъде обявен за незаконосъобразен, както и да бъде обявен за недействителн договорът на класиралата се на първо място Росица Добрева.

Според жалбоподателката били нарушени правилата за провеждането на конкурса, тъй като условията и редът не били съгласувани с министъра на културата, независимо, че експерт от Министерството на културата бил член на комисията.

Първоинстанционният съд е прекратил производството поради недопустимост на така предявения иск и е върнал исковата молба на ищцата.

Магистратите от Окръжен съд – Шумен също потвърдили недопустимостта на жалбата с мотив, че провеждане на конкурс по Кодекса на труда (КТ) и възникване на трудово правоотношение с класиралото се на първо място лице не предвижда контрол върху проведения конкурс нито по реда на общия исков процес, нито по реда за разглеждане на трудовите спорове.

Според съда в закона не е предвидена възможност за обжалване на конкурса, който е основание за възникване на трудовото правоотношение, тъй като спорът за законосъобразност на проведен конкурс за заемане на определена длъжност не е трудов и не може да бъде разглеждан по реда на трудовите спорове по КТ.

Съдът е определил и Виолета Борисова да заплати на Община Шумен 200 лева, представляваща направените по делото разноски за въззивната инстанция.

Определението  може да се обжалва с частна жалба пред ВКС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама