Съдът в Шумен отмени глоба, наложена от Държавната финансова инспекция на „Кабиюк”

12:10, 11 апр 16 25 529 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шуменският районен съд отмени глоба в размер на 5000 лв., наложена на Държавното предприятие „Кабиюк”. Санкцията е предписана от Агенция за държавна финансова инспекция заради нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Поводът за санкционирането на предприятието била „открита“ процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на 3 трактора от 2014 г.

На 21 март  изпълнителният директор на ДП „Кабиюк“ обявил класирането и определил за изпълнител на обществената поръчка „Агро път 2011“ ООД, гр. Добрич.

Държавно предприятие сключило договора за три трактора „KUBOTA” с добричката фирма.

На 28 октовмри 2015 г. финансов инспектор извършил проверка на документацията на проведената открита процедура по Закона за обществените поръчки.

Когато проверявал представените документи от „Агро път 2011“ ООД, той установил, че липсвал документ, издаден от компетентен орган за удостоверяване на обстоятелството, че фирмата няма задължения към община към датата на сключване на договора. Резултатите от проверката били вписани в Констативен протокол, на чиято база предприятието било глобено от Агенция за държавна финансова инспекция с 5000 лева.

Наказателното постановление било атакувано в съда, като не се оспорват фактическите констатации на наказващият орган, а правната формулировка на наказателното постановление.

След като се запознали с доказателствата по случая, магистратите открили, че има

несъответствия между нарушенията, констатирани от инспектора и описаните в наказателното постановление законови регламенти.

Така глобата от 5000 лв. паднала като незаконосъобразна, заради неправилно приложена административно-наказателна разпоредба на ЗОП.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Шумен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама