Подлезите в Шумен – мръсни и неизползваеми

12:15, 11 апр 16 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Подлезите в Шумен тънат в мръсотия и тъмнина. Това сигнализираха граждани, на които се налага да ползват съоръженията, намиращи се на бул. „Симеон Велики”.

Ако се съди по съдържанието на подземната инфраструктура, лесно пешеходецът може да се обърка дали се намира в автоморга заради струпаните гуми, седалки и тасове, в магазин за дрехи втора употреба – заради многото захвърлени якета, или в обикновен подлез.

Пресичането на бул. „Симеон Велики” в отсечката между Пазара  в центъра и Техномаркет в кв. „Тракия” става или регламентирано – през два подлеза, или нерегламентиорано – като се пресече платното за движение.

Много хора избират втория начин, който освен рискован е и незаконен.

Когато се влезе в подлеза срещу зала „Плиска” първото, на което минувачът се натъква е автомобилна гума. Следват найлонови торбички, листа от дървета и скъсани блузи. Малко след тях е и изходът.

За подлеза отговаря предприятие „Паркинги, гаражи и благоустройство”. Управителят Сергей Стойков каза, че съоръжението се чисти два пъти месечно. То е и осветено, за разлика от другите, като преди години са поставени лампи.

По-стряскащо е състоянието на съоръжението за подземно преминаване на пешеходци, което се намира до бившия Пени маркет край кв. „Тракия”. Осветление там липсва, но това не важи за боклуците. Отново найлони, шишета, дори автомобилна седалка.

Всичко това е част от „флората” на градския подлез. Дори феновете на графити не са се развихрили, за да пресъздадат изкуството си по стените. Тъмнина посреща всеки, дръзнал да мине през него, а опасно надвисналата мазилка на тавана е в състояние да откаже дори по-смели последователи на Индиана Джоунс.

Усещането за забравеност посреща пешеходеца още по стълбите, когато на пресичащия се налага да прескочи няколко избуяли храста и барикада от хартия. Силната миризма и оскъдна светлина стряскат през деня, а вечер са по-скоро плашещи. Така почти не се забелязва и липсата на рампа за количка.

За този подлез отговаря предприятие „Обреден дом”. Управителят Златин Кайряков обясни, че той се чисти кампанийно – два пъти в годината.

Предвижда се боклуците да бъдат махнати на 16 април, когато Община Шумен организира пролетно почистване на града и селата.

Живеещите в кв. „Тракия” споделят, че биха искали да имат използваеми подлези, за да не се налага да пресичат през трафика на булевард „Симеон Велики”.

Ако се почисти, ще минавам оттам, каза Диана Зидарова. Тя добави, че й прави впечатление мръсотията и миризмите.

Ивелина Митева разказа, че не е слизала в подлеза от години. Притеснява я както мръсотията, така и тъмнината. Жената заяви, че би използвала подлеза, ако е поддържан. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама