Гражданските отряди за лов на бежанци - "меко казано незаконни" (видео)

12:20, 11 апр 16 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Действията на гражданските отряди за “защита на границата” са “меко казано незаконни”. Това заяви пред bTV началникът на “Гранична полиция” Антонио Ангелов. Той коментира видео клип, качен в социалните мрежи, на който се вижда как граждани правят “арест” на нелегални имигранти в Странджа. 

На видеото се виждат трима млади мъже, проснати на земята, с вързани със свински опашки зад гърба ръце. На записа се чуват заповеди на английски и български към тримата имигранти да се връщат обратно в Турция.

Видеото е качено в социалната мрежа Facebook със следния коментар: "Цивилните отряди за защита на жените и вярата. ЗАДЪРЖАНЕ НА МИГРАНТИ И ИЗПРАЩАНЕ ОБРАТНО В ТУРЦИЯ… Никакви 112, никакви полицаи-предатели не ни трябват. Действаме сами !!!"

Вчера министър-председателят Бойко Борисов похвали действията на доброволните отряди. По-рано в петък пък Българският хелзински комитет поиска МВР да не поощрява подобни действия.

"В България задържането на лица става само от органите с полицейски правомощия след разпореждане на прокуратурата и съда", заяви Антонио Ангелов. По думите му видеото показва превишаване на права, но трябва да бъде извършена проверка по случая.

Според законите граждани на други страни, търсещи убежище, не подлежат на арест или задържане, дори и да са влезли незаконно.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама