Кметът на Добрич води в класацията „Кмет на месеца”

12:28, 11 апр 16 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на Добрич Йордан Йорданов е с най-много гласове – 62 % от всички гласували от началото на април за Кмет на месеца – класацията, организирана от Портала на българските общини. Останалите номинирани кметове на общини с над 50 000 души, са градоначалниците на Благоевград, Казанлък, Шумен, Сливен.

Този месец темата е „Сигурност“ и е представен планът на общината за противодействие на тероризма.

Разработен е план за противодействие на тероризма в община град Добрич, който обхваща осем основни части, заяви кметът на града Йордан Йорданов. Над 175 обекти се определят като потенциално опасни за терористични атаки на територията на общината. Това са основно училища, детски градини, читалища и кметства.

В плана са посочени целта на неговото съставяне, възможните сценарии на извършване на терористични актове, нивата на заплаха (които са три), степените на готовност за реагиране, които са четири и се указват в точно определен цвят, посочени са също отговорните лица, които ръководят действията. Това са областните управители и кметове на общини, съвместно със създадените щабове, организирани по Закона за защита от бедствия.

Планът съдържа насоки за оповестяване, информиране и привеждане в по-високи степени на готовност на противодействие на такива актове. Предвидено е всяка година да се провеждат обучения на екипи за прилагане на този план. Целта на този план е да се осигури постоянна и адекватна защита на гражданите на територията на общината срещу терористична заплаха, също и координация на действията на териториалните структури на изпълнителната власт при овладяване на загубите и защита на населението при терористичен акт.

В плана са формулирани три възможни сценария въз основа на наблюдения и анализи през последните години. Първият сценарий е свързан със задействане на взривно устройство в обекти в обхвата на важна инфраструктура, за да се причинят аварии и бедствия. Вторият сценарий е свързан с използване на огнестрелно оръжие на места, където има масово пребиваване на хора, и третият сценарий е свързан с вземане на заложници в различни обекти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама