Покоен шеф на Радио Варна излезе от Панамските досиета

12:47, 11 апр 16 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Покойният генерален директор на БТА (2002 - 2003 г.) и на Радио Варна Стоян Чешмеджиев също излезе от офшорна компания на Битанските Верджински острови. Това съобщи "24 часа", чийто бивш служител Алексения Димитрова е единственият български журналист, който има достъп до досиетата и сътрудничи с изданието.

На 26 май 2005 г. Чешмеджиев, който по това време е шеф на Радио Варна, става акционер и директор на Kema Invest, регистрирана на Британските Вирджински острови. Компанията е регистрирана  на 20 май 2005 г. Първоначално директорите и акционерите са номинални – Майкъл Дойл и Белинда Лениън.

Според #Panama Papers офшорната компания на Чешмеджиев е закрита през ноември 2009 г. "Досиетата от Панама" не дават отговор на въпроса с какво се е занимавала офшорката, дали има връзка с постовете в БТА и Радио Варна и престъплението, за което медийният шеф бе осъден.

Според съда служебните злоупотреби са извършени от Чешмеджиев в периода декември 2004 г. – 14 май 2005 г. Тогава във Варна и в Каварна при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, Чешмеджиев превишил правата си и набавил облага за фирма на дъщеря си, за което получи условна присъда.

През 2010 г. Чешмеджиев попадна във фокуса и на данъчните. Когато снимат от въздуха "мистериозната къща с езерото" край Варна, се оказва, че някогашната учебна база на Морското училище край село Кранево принадлежи на него. Чешмеджиев купил къщата на 2 етажа със застроена площ 2000 кв. м върху парцел около 150 дка за 200 000 евро през 2003 г. До оградата на къщата стои надпис "Собственик - "Вот" ООД.

Първият публичен скандал, в който Чешмеджиев се забърква, е през 1997 г. заради сградата на радиото във Варна, която е паметник на културата. Макар че решението се взема в София, Чешмеджиев е един от инициаторите за строежа на нов дом на радиото. Сградата-паметник на културата, е продадена на търг, обявен от бившия областен управител на Варна Добрин Митев, който по-късно замина за Нова Зеландия и беше осъден задочно за неизгодни сделки с държавни имоти.

С парите от продажбата е финансирана новата сграда на радиото. След време ревизорите от "Държавен финансов контрол" установяват, че държавата е получила с 223 хил. лв. по-малко от реалната цена за паметника на културата, където се помещавало радиото.

Чешмеджиев беше предложен за генерален директор на БТА от Емел Етем (ДПС) и Борислав Ралчев (НДСВ) през октомври 2002 г. След безпрецедентни протести на служителите в държавната агенция заради обявени масови съкращения и купуване на техника при неясни условия Чешмеджиев остана на поста по-малко от шест месеца, припомня „Дневник“.

Само месец след като напуска БТА, на 19 май 2003 г. Чешмеджиев регистрира фирма "Вот" ЕООД. През август 2004 г. се завръща като директор на радио "Варна" и прехвърля фирмата на дъщеря си Деница.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама