Търсят наш киноман за младежкото жури на филмовия фестивал във Венеция

12:55, 11 апр 16 / Култура 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненец или варненка може да стане част от младежкото жури на Международния филмов фестивал във Венеция, което ще бъде съставено от 28 млади зрители – по един от всяка страна на Европейския съюз. Подборът се осъществява с инициативата „28 пъти кино“  на Европейския парламент, Наградата LUX, Венецианските дни и „Европа Синемас“.

Условието е кандидатът да е на възраст от 18 до 25 години, да ползва свободно писмено и говоримо английски език и, разбира се, да обича киното и да разбира посланията му. Това съобщиха от Фестивалния и конгресен център във Варна, който като част от паневропейската верига кинсални „Европа Синемас“ е получил покана да номинира трима кандидати за включване в журито.

В задълженията на членовете му,  освен да изгледат и оценят всички филми от програмата на Венецианските дни и състезанието за наградата LUX, влиза и участието им в дискусии и кръгли маси, срещи с изтъкнати творци на филмовото изкуство, ежедневно поддържане на специален блог на младежкото жури и авторски материали за страниците на „Европа Синемас“ в социалните мрежи. Естествено, за целта те трябва да бъдат във Венеция от 30 август до 11 септември, когато ще се състои 73-тото издание на фестивала.  Разноските за самолетния билет и престоя във Венеция на одобрения кандидат ще бъдат поети изцяло от Европейската комисия и „Европа Синемас“. В замяна на това те ще очакват той да бъде посланик на техните идеи пред младите кинозрители на своята страна и да участва в различни инициативи за популяризирането на европейското кино поне до следващия венециански фестивал.

За да бъдат избрани, кандидатите  трябва да докажат, че са пристрастни към европейското кино и разбират езика на седмото изкуство. Затова, освен биографията си, във формуляра за кандидатстване те ще трябва да опишат три сцени от филми, които са им направили силно впечатление, да съставят кратък отзив за филм, излязъл по киноекраните напоследък, както и да класират от 1 до 5 място най-добрите за тях филми от 2015/2016 г.  Ще трябва и да намерят достатъчно ярки думи, за да убедят комисията, че тъкмо тяхната кандидатура е точният избор.

Предложението е публикувано на уебсайта на ФКЦ – fccvarna.bg, и на страницата му във Facebook, както и на страницата във Facebook  на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“. Оттам може да бъде изтеглен и формулярът за кандидатстване. Заявките трябва да бъдат получени на имейл [email protected] в срок до 20 април.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама