Полша отбеляза шест години от катастрофата край Смоленск

11:18, 11 апр 16 / Свят 25 220 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С масово шествие по улиците на Варшава поляците отбелязаха шест години от авиокатастрофата край Смоленск, при която загинаха тогавашния президент на страната Лех Качински, съпругата и делегация от 96 представители на политическия елит, предадоха световните агенции.

Това е първата отбелязана годишните по време на новото правителство на партия „Право и справедливост“, от която бе и Качински. Партията така и не призна разследването, според което катастрофата край руския град бе обявена за инцидент. Над 200 души, включително и семействата на жертвите и официални представители, се включиха във възпоменателната церемония край Смоленск. Президентът Анджей Дуда, бивш помощник на покойния Качински постави цветя на гроба на Лех Качински в гробницата на Вавелската катедрала в Краков, отбелязват полските медии. „Времето лекува емоциите и ги променя, но те остават живи. Това бе шок за нас“, заяви президентът. Министър-председателят на Полша Беата Шидло и председателят на „Право и Справедливост“ и брат-близнак на Лех Качински Ярослав Качински, посетиха възпоменателна церемония във военното гробище „Повазки“. Там Качински постави венец и освети мемориална плоча за своя покоен брат.

Той обяви, че ще бъде формиран комитет, чиято цел ще е да се построи паметник на загиналите край Смоленск в историческото сърце на Варшава.

Междувременно министърът на отбраната на Полша Антонин Мачиаревич е назначил комисия по разследване на самолетната катастрофа. Той е един от най-явните защитници на конспиративната теория, че катастрофата е била политическо убийство от страна на руските власти.

Тежкият авиоинцидент се случи на 10 април 2010 година. Правителственият Ту-154 се разби при опит за кацане на военното летище край руския град Смоленск. Полската делегация, който пътуваше на борда на катастрофиралия самолет, трябваше да участва във възпоменателно събития, посветено на 70-ата годишнина от гибелта на над 20 хиляди поляци, избити при Катин от служители на руския НКВД.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама