Варненската окръжна прокуратура отчете близо 1500 разследвани корупционни престъпления

11:23, 11 апр 16 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През миналата година прокуратурите в обхвата на Варненската окръжна прокуратура са разследвали 1481 корупционни престъпления. Това показва годишният доклад за дейността на институцията, съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура в града.

Според доклада структурата на престъпността в съдебния район на Окръжната прокуратура се определя от факта, че той е крупен икономически и промишлен, същевременно селскостопански, строителен, търговски и туристически център. Във Варна функционират голямо морско пристанище и международно летище, през които се извършват трафик на хора, внос и износ на големи количества стоки и товари. Тези фактори водят до рязко нарастване на интензивността на извършените престъпления през месеците май, юни, юли, август и септември. През този период на годината лицата, извършващи престъпления самостоятелно и в организирани групи, пренасят престъпната си дейност на територията на Окръжната прокуратура във Варна. Същевременно се създават предпоставки за извършване на усложнени от фактическа и правна гледни точки данъчни и финансови престъпления, изпиране на пари, корупция, злоупотреби с фондовете и имущество на ЕС или предоставени от ЕС на българската държава,  незаконен вътрешен и трансграничен трафик на хора и наркотици, контрабанда, убийства и други престъпления срещу личността, както и срещу собствеността.

Безспорно оперативната обстановка във Варненска област е традиционно сложна, но с въведената нова методика на отчитане на разкриваемостта в МВР данните от  дейността на полицията са по-прецизни. Това обаче  не може да промени извода за наличие на определени

дефицити в работата на полицията,

тъй като дори и количествено  да са намалели престъпленията през 2015 г. спрямо предходните две години, намаление бележат и разкритите престъпления. Направените изводи в отчета на Окръжната прокуратура във Варна не целят намеса в работа на друга институция. Успехите на МВР, както и проблемите, с които то се сблъсква в действията си по установяване, разкриване и доказване на престъпленията, са в пряка функционална зависимост с резултатите в работата на прокуратурата, а оттам и на съда, се казва в доклада.

Сред причините за слабостите на разследващите органи той посочва

недостатъчния брой разследващи полицаи,

допълнен от неопитностт заради голямото текучество на хора, прекомерната натовареност и недоброто взаимдействие с оперативните работници. За поредна година административният ръководител на Варненската окръжна прокуратура е предприел редица мерки и действия за максимално използване капацитета на следователите чрез прецизно подбиране на възложените им за разследване дела с фактическа и правна сложност и за подобряване на ефективността от работата им.

През миналата година прокурорите от района на Окръжната прокуратура във Варна са

внесли в съда общо 1808 акта,

от които 1174 обвинителни, 443 споразумения и 191предложения за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание. Внесените в съда обвинителни актове и споразумения са значително повече в сравнение с предходния отчетен период. За високото качество в работата на представителите на държавното обвинение говорят и изключително високите стойности на одобрените от съда споразумения, които са били обезпечени с неоспорими доказателства, освен че са отговаряли на закона и морала.

Бележи подобрение показателят върнати от съда обвинителни актове  за допълнително разследване. Значително е подобрен и показателят влезли в сила оправдателни присъди и решения, което е атестат за качеството на работа на прокурорите.

През миналата година Варненската окръжна прокуратура е наблюдавала 18 дела, взети на специален отчет. Предмет  на разследване са били данъчни и финансови измами, изпиране на пари, срещу  организирани престъпни групи, за корупционни престъпления и 5 са взети на специален надзор по преценка на главния прокурор и завеждащи отдели във ВКП. Увеличен е броят на делата за корупционни престъпления, като през миналата година са образувани 6 дела на специален отчет. Тенденцията за селекция на делата  на специален надзор е с цел да се противодейства на тежката престъпност според препоръките на Европейската комисия, икономическите престъпления, защита  на финансовите интереси на ЕС , срещу  незаконния трафик на хора, както и срещу разпространението на наркотични вещества и прекурсори.

Направени са общо 59 искания за използване на специални разузнавателни средства по наказателни производства, което е почти два пъти по-малко в сравнение с 2014 г. Изискани са 1554 справки от мобилните оператори по Закона за електронните съобщения, докато през 2014 г. те са били 659.

През отчетния период  прокурорите от обхвата на ВОП са внесли 140 искания в съда за вземане на най-тежката мярка за процесуална принуда – задържане под стража.

Новообразуваните дела през последните години са относително постоянна величина. За 2015 г. те са били 8704, или 58% от делата на производство, докато през 2014 г. техният брой е бил  9178, или 53% от делата на производство.

Увеличен  е броят на производствата с продължителност до 7 месеца, като отчетените стойности през миналата година са над средната за последните 3 години. Броят на производствата с продължителност на разследването до една година е намалял, като по този показател Окръжната прокуратура във Варна отчита стойности под средната за последните три години.

От 1927 осъдени и санкционирани лица през отчетния период с влязъл в сила съдебен акт са 1873, което прави 97,2% -  при 92,08%  за 2014 г. Като тенденция за региона може да се открои и нарасналият брой  на осъдителните присъди по дела, когато съдът в мотивите си приема за установени обстоятелства, изложени в обвинителния акт, като се позовава на направените самопризнания, събрани в досъдебното производство, които го подкрепят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама