ДСБ поиска оставката на Московски заради скандала в ДАИ

11:26, 11 апр 16 / Политика 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ДСБ поиска оставката на транспортния министър Ивайло Московски заради скандала в Агенция „Автомобилна администрация“ (бившата ДАИ), при който бяха арестувани началникът ѝ Цветелин Цветанов и още няколко служители в нея.

Това обяви на пресконференция зам.-председателят на партията Атанас Атанасов в присъствието на лидера ѝ Радан Кънев.

„Всички факти и обстоятелства около това разследване говорят, че твърде отдавна е имало информация, стигнала до ръководството на транспортното министерство, за корупционните схеми, които са били организирани в ДАИ. Никой не е взел отношение. Трябваше да се стигне до там да бъдат арестувани служители в нея за да започнат да си прехвърлят отговорността в ГЕРБ кой кого предложил, кого назначил и т.н“, категоричен е Атанaсов.

Според него е ясно записано в правилника, че шефът на ДАИ се назначава от министъра на транспорта, съгласувано с министър-председателя.

По думите на Атанасов още през януари 2015 г., когато Цветанов е бил назначен, от Националното сдружение на българските превозвачи е било заявено публично, че това е най-неподходящата кандидатура. На 4 декември регионалният директор на София Кънчо Димитров също подава сигнал до главния прокурор и транспортния министър, с който съобщил за корупционни схеми в агенцията, но никой не е взел отношение.

„В един момент се стигна до ситуация, в която Цветелин Цветанов остана политическо сираче – кой го предложи, кой го назначил, първо бил член на ГЕРБ, а след това го изключиха, но в крайна сметка никой не пое отговорност“, каза Атанас Атанасов и допълни, че този, който си е сложил подписа под неговото назначение, би следвало да си подаде оставката.

Тъмносиният депутат сподели, че е забелязал съществуването на две корупционни схеми. Една била контролираната от ГЕРБ, а другата – от ДПС. Оказало се, че последиците били само срещу тази на ГЕРБ. „Какво се случва с корупционната схема на ДПС? Или може би хората от ДПС натопиха тези от ГЕРБ и решиха, че въпросът е приключил“, предположи Атанасов.

Радан Кънев изнесе данни от разследване, което са направили до момента в областите Благоевград, Хасково и Видин, които били с най-висока чувствително от към издаване на разрешения за управление на превозвачески фирми.

„Разполагаме с данни с изключително висок корупционен потенциал при издаването на тези разрешения. Те се издават единствено и само на членовете на две партии – ГЕРБ и ДПС. Това разкрива ясна схема за придобиване на ясно партийно влияния не само върху структурите на държавната администрация, но и върху ключови частни бизнеси“, убеден е Кънев.

Според него ДАИ не е изолиран случай. Същото се случвало в ДАИ, Държавен фонд „Земедели“, държавни предприятия за управление на горите и Агенция „Пътна инфраструктура“. По думите на Кънев държавата не трябва да реагира кризисно, а да се разследва изключително внимателно цялостния начин, по който се назначават само и изключително партийни членове.

Относно лансираната от лидера на ДБГ Меглена Кунева кандидатура на Найден Зеленогорски за президентските избори Радан Кънев заяви, че гледа с много голяма симпатия, когато Зеленогрски е кандидат за нещо.

По думите му нямало случай, в който да не са го подкрепили било за кмет на Плевен, или за съпредседател на парламентарната група на блока.

„Няма да чуете „не“ от нас. Естествено начинът, по който Кунева направи тази номинация, вреди на шансовете той да бъде наш кандидат. За нас не е важно кой ще бъде кандидат, а каква политика ще предлага. Затова упорито настояваме Реформаторският блок да се определи къде е в българското политическо пространство“, обяви Кънев.

Относно бламирането на поправките в Закона за МВР, внесени от вътрешния министър Румяна Бъчварова, лидерът на тъмносините каза, че съществува вероятност ДСБ да ги подкрепи в зала. Това щяло да се случи само при гаранции, че ще има корекции на текстовете между първо и второ четене.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама