Властта в Турция легитимира учредяването на ДОСТ

11:43, 11 апр 16 / Политика 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Многобройно турско представителство на най-високо политическо равнище легитимира учредяването на новата партия ДОСТ на бившия председател на ДПС Лютви Местан. Събитието се състоя в Зала 3 на НДК в неделя, а сред присъстващите бяха посланикът на Турция Сюлейман Гьокче, зам.-председателят на управляващата в Турция Партията на справедливостта и развитието Фатма Сеянкайъ и още петима депутати от същата партия и други от опозицията. Сред учредители е и олимпийският шампион Наим Сюлейманоглу.

Пратеничката на управляващите в Турция Сеянкайъ не подмина скандалната декларация за руския самолет, произнесена от него още като лидер на ДПС. Заради нея Местан заслужавал аплодисменти, защото заявил подкрепа от една държава-членка на НАТО на друга.

Масираното турско присъствие НДК се изразяваше и в гостуването на представители на опозиционни турски партии, а делегатите аплодираха всяко споменаване на името Турция.

Зам.-председателят на Партията на националистическото действие в южната ни съседка - Семир Ялчън обяви пред събралите се, че „където и да се говори турски език, за нас това е част от нашата родина". Минути по-рано избраният за председател на събранието Хюсеин Хафъзов произнесе първото изречение от Корана на път за трибуната.

„Когато говорим за Югоизточна Европа, ние не би следвало да се притесняваме да говорим открито за Турция като за наш стратегически партньор. Нямам никакво намерение да плащам политически данък за каквито и да е представи за Турция като заплаха за националната ни сигурност и националната ни идентичност. За България е полезно да разработим специална стратегия за отношенията ни с Южната ни съседка. Ако България и Турция работят заедно, биха допринесли много положително за сигурността на ЕС“, заяви в словото си Лютви Местан.

В речта си той не пропусна коментарите по адрес на ДПС. По думите му Движението е устроено така, че гордиевият възел на олигархията и проруските интереси, в които лидерът и неговият кръг от довереници са заклещили българската демокрация, не може да се разплете отвътре.

„Той може да бъде единствено разсечен и в този смисъл ДОСТ ще изиграе своята решителна роля“, посочи още Местан. Според него ДПС се е отрекло декларативно от либерализма чрез своя почетен председател, „чийто евроатлантически скептицизъм надмина този на Волен Сидеров и Валери Симеонов, взети заедно“.

Местан бе единодушно избран за председател на партията.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама