Пътуващата изложба „Подобри гората” гостува във Варна

11:47, 11 апр 16 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пътуващата изложба „Подобри гората” гостува и във Варна. Със съдействието на Министерството на земеделието и храните тя е част от инициативите, с които се отбеляза Седмицата на гората. В присъствието на зам.-кмета на община Варна Христо Иванов, на представители на РДГ - Варна, както и на горските и ловни стопанства на територията на областите Варна и Добрич, директорът на Североизточно държавно предприятие инж. Веселин Нинов откри изложбата на входа на Морската градина.

„Лесистоста на България е около 40% от територията на страната. С това богатство можем само да се гордеем. Наш дълг е да го пазим и развиваме, така че и децата ни да се радват на даровете на природата, които са ни завещали дедите ни и колегите, работили за благото на гората”, коментира инж. Веселин Нинов.

Той изтъкна, че гората е на всички ни. „Затова е важно цялото общество да бъде съпричастно към случващото се в гората. Нека със своите действия, с отношението с всички да я пазим и подобряваме”, призова Нинов и припомни, че посланието на Седмицата на гората, която се чества за 91-ви път, тази година е именно „Подобри гората”.

Директорът на СИДП поздрави всички служители в системата на горите и им пожела много здраве, много лични и професионални успехи. Той отчете, че дървесината, която гората ни дава за направата на мебели и други продукти, изхранва хиляди семейства, но наред с това горите са среда за живот с безброй екологични ползи и предлагат прекрасни условия за отдих и туризъм.

„Като домакини се радваме, че пътуващата изложба гостува в града ни и именно пред входа на Морската градина. Община Варна разработи няколко проекта за нови паркове – в кв. „Възраждане” и в „Младост”. Приключва процедурата и за ПУП на парка в „Аспарухово”. Така ще се увеличи значително площта за отдих, ще се засадят много дръвчета, ще се извърши зацветяване, ще се създаде уютна среда”, подчерта зам.-кметът Христо Иванов.

Той припомни, че община Варна предприе и сериозен ремонт на парка във „Владиславово”, който вече се ползва с удоволствие от хората в района. „През миналата година реализирахме и сериозен ремонт в историческата част на Морската градина, където се преобразиха и алеи, и кътчета за отдих. През следващите години имаме сериозната задача да направим проект, въз основа на който след съответните съгласувания да се извърши реставрация на трайната растителност. Това е изключителна среда, към която ще се отнесем с много внимание и грижа”, категоричен бе Христо Иванов.

Той благодари и за подаръка, който Държавно горско стопанство „Варна” осигури за общината – сет от дървена масичка и пейки. СИДП се ангажира да съдейства и за залесяването в новите паркове на морската столица. Пътуващата изложба остана във Варна до 16 ч. в събота. Интересният павилион се радва на много посетители, на които бяха раздадени стотици фиданки за залесяване, безвъзмездно осигурени от държавния горски разсадник към ДЛС „Балчик”. Посрещнати от лъчезарния водещ Дънди, хората имаха възможността да се забавляват с популярната в цял свят Jenga, да попълнят анкета, за да разберат доколко познават българската гора, както и да си направят снимки пред интерактивната стена.

Изложбата представя красотата на горските територии у нас, как те помагат на хората и как даровете на природата променят ежедневието ни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама