Външните министри на страните от Г-7 призоваха за „свят без ядрени оръжия“ и борба срещу „Ислямска държава“

11:54, 11 апр 16 / Свят 25 186 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Външните министри на страните от Г-7 приеха Делкларация от Хирошима, в която призовават за „свят без ядрени оръжия“, предава АФП.

„Потвърждаваме нашите ангажименти да се стремим към по-безопасен свят за всички и да създадем условия за свят без ядрени оръжия по начин, който насърчава международна стабилност. Тази задача е все по-комплексна заради усложнената среда в сигурността в редица региони, такива като Сирия и Украйна, както и в частност повтарящите се провокации от страна на Северна Корея”, се казва в декларацията, с която дипломатите почетоха почетоха паметта на 140-те хиляди жертви от американската атомна бомбардировка на 6 август 1945 г., 

Документът беше приет от седемте най-развити държави в света – САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония.

Дипломатите заявиха също, че категорично се противопоставят на провокациите в Източно- и Южнокитайско море, в които Китай има териториални спорове с няколко нации, сред които Филипините, Виетнам и Япония, предаде "Ройтерс". Отправен бе и призив към страните да спазват международните морски закони и да изпълняват обвързващите решения, взети от съдилища и трибунали.

Външните министри на страните от Г-7 поискаха и засилване на борбата срещу групировката „Ислямска държава“. Според тях Сирия се нуждае от ново правителство, което ще представлява всички страни и ще може да защити населението от терористите.

Те се изказаха за продължаване на диалога с Русия, но предупредиха, че международните санкции срещу Москва могат да бъдат отменени едва след изпълнението на договореностите за уреждане на конфликта в Източна Украйна.

С визитата си в Хирошима държавният секретар на САЩ Джон Кери стана първият държавен секретар на САЩ, посетил града, който бе опустошен от американска ядрена бомба през 1945 година. Посещението на Кери идва и в рамките на усилията за укрепване на отношенията между САЩ и Япония на фона на териториалните претенции на Китай в Азия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама