Варненската опера представя премиерни спектакли на мюзикъл от Андрю Лойд Уебър

12:14, 11 апр 16 / Култура 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
20.04. 18:30

Горна Оряховица

НЧ „Напредък-1869”

 

21.04. 19:00

Велико Търново

МДТ „К. Кисимов“

 

ВАРНЕНСКАТА ОПЕРА ПРЕДСТАВЯ Премиерни спектакли НА МЮЗИКЪЛ ОТ АНДРЮ ЛОЙД УЕБЪР

 

ЙОСИФ И ФАНТАСТИЧНАТА МУ ПЪСТРА ДРЕХА

Мюзикъл от Андрю Лойд Уебър

Режисьор Светозар Донев

Диригент Страцимир Павлов

Сценограф Иван Токаджиев

Художник по костюмите Евгения Раева

Хореография Светлин Ивелинов

Диригент на хора Стефан Бояджиев

 

В главните роли

Йосиф Разказвач Яков Потифар Фараон Богомил Спиров, Борис Луков Ина Петрова, Вяра Железова Пламен Георгиев, Закар Гостанян Георги Ханджиев, Анатоли Романов Свилен Николов, Пламен Долапчиев

Оркестър , хор и балет на Държавна опера - Варна

 

Непосредствено след премиерата във Варна трупата пристига в Горна Оряховица и Велико Търново. За режисьора на спектакъла, проф. Светозар Донев, това е втора среща с творбата. За разлика предишната постановка преди десет години в София, сега във Варна той търси по-съвременен прочит. Проф. Донев акцентира върху посланието младите хора да се борят за своите мечти и великодушно да прощават грешките на ближните, защото това е най-добрият начин да бъдеш щастлив..

Според хореографът Светлин Ивелинов историята на Йосиф кореспондира с всички епохи. Затова, също като днешните хора, артистите танцуват рок, танго, кънтри, street dance. В танците има и стилизирани елементи, съотнасящи се към древен Египет и библейската епоха. В това непрекъснато търсене на паралела между библейското и съвременното светоусещане чрез едни и същи герои се състои непреходното очарование на този мюзикъл.

Богомил Спиров играе с изключително удоволствие ролята на Йосиф. В мюзикъла се представя едно докоснато от Светия Дух момче, чиято дарба да тълкува сънища му носи нещастие - хората и днес не обичат различните. Бащата Яков подарява на любимия си син красива пъстра дреха, но братята я хвърлят в кладенец и продават Йосиф като роб. Той обаче устоява на всички несгоди, използва дарбата си за доброто на египетския народ и постига признание от фараона, докато братята му се оказват в незавидното положение на просяци.

Прекрасна притча за една чиста душа. Самият мюзикъл носи в себе си една много приятна атмосфера на лекота. „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха” зарежда с позитивна енергия и се възприема по един и същ начин от различни поколения, възрастните го гледат със същия интерес като децата, по лицата на всички греят усмивки. И това е естествено, защото хората обичат да съпреживяват доброто.

„Чуден е, чуден е светът!” гласи лайтмотивът в една от песните, които звучат в началото и на финала на спектакъла. Светът, в който живеем, наистина е чуден, просто трябва да имаме очи и сетива да го усетим.

Билети:

Велико Търново - тел.  062/623 531

Горна Оряховица - тел.  0886436456

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама