Министър Ненчев отличи командира на фрегатата „Дръзки“

12:33, 11 апр 16 / Политика 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Командирът на фрегатата „Дръзки“ кап. ІІ ранг Георги Савов е получил знак на Министерството на отбраната  след края на проведената вчера в акваторията на Бургаския залив съвместна тренировка на Военноморските сили и Регионалната дирекция „Гранична полиция” за действия при засилен миграционен натиск по море. Отличието е било връчено от военния министър Николай Ненчев като признателност към всички участвали в демонстрациите военнослужещи, съобщиха от командването на ВМС.

Министър Ненчев е подчертал, че се полагат всички усилия, за да се действа превантивно по отношение на евентуалното засилване на миграционния натиск. На вече проведените срещи с   министрите на отбраната на Румъния, Македония, Сърбия и Гърция е договорено да се обменя информация, да се търсят партньорство и добросъседство .  „Нашата политика е миролюбива и тези усилия дават резултати“, е заяви министър Ненчев.

От ВМС в тренировката участваха фрегата „Дръзки”, вертолет AS 565 MB Panther, два моторни катера и надуваеми лодки с твърдо дъно. Регионална дирекция “Гранична полиция” – Бургас, се включи в съвместните действия с гранично-полицейски кораб и надуваема лодка с твърдо дъно.

От борда на „Дръзки”  тренировката наблюдаваха министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната, главният секретар на МВР, директорът на главна дирекция „Гранична полиция”, командващият на СКС и командирите на видовете въоръжени сили, заместник-министри, директори на агенции и дирекции, представители на държавната и местната власт от региона.

Военните моряци и служителите от „Гранична полиция” отработиха взаимодействието по обмена на информация и реагиране при евентуално откриване на непозната цел от бреговите системи за наблюдение. „Реалните действия”  започна вертолет AS 565 MB Panther, който осъществи полет до района за опознаване на целта. След като получиха необходимите данни, в тренировката се включиха фрегатата „Дръзки” и гранично-полицейският кораб, които проведоха действия за предотвратяване пресичането на морската граница и недопускане свалянето на лица от борда на „рибарския кораб-нарушител”.

През втората част от тренировката беше отработен учебен епизод по „оказване помощ на хора, търпящи бедствие и провеждане на гранично-полицейски процедури”, включващ действия по откриване на лодка, пълна с хора, изпаднали в бедствено положение, извеждането им от лодката и качването им на борда на кораба, съобщиха от пресцентъра на ВМС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама