Окръжният съд в Разград организира Ден на отворените врати

12:34, 11 апр 16 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 13 и 14 април в Окръжния съд в Разград ще се проведе Ден на отворените врати. Събитието е във връзка с отбелязване на Деня на Конституцията и юриста – 16 април, съобщиха от съдебната институция.

През тези два дена съдът ще отвори вратите си за гражданите, за да се запознаят отблизо с ролята, структурата и функциите на органите на съдебната власт.

В рамките на инициативата на 13 април от 9 часа в съдебна зала № 4 на Окръжен съд Разград учениците от 10 клас на ГПЧЕ „Екзарх Йосиф” Разград ще покажат симулация на съдебен процес. Мероприятието е заключителен етап от пилотната образователна програма на ВСС и МОН „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, проведена с участието на магистрати от Окръжен съд Разград, Разградски районен съд и Окръжната прокуратура.

Освен участниците в процеса, като публика могат да присъстват съучениците им, както и други лица, като достъпът ще бъде свободен.

От 12 до 15 часа Съдебната палата ще бъде отворена за посещение на ученици от учебните заведения в града. Те ще се запознаят отблизо с работата на съда, деловодната програма и програмата за случайно разпределение на делата. В същия ден, от 15 часа, започва церемонията по награждаване на участниците във втория ученически конкурс за есе на тема „Моето най-важно човешко право”.

На следващия ден в Окръжния съд ще се проведе открит урок за деца до 7 клас на тема „Как се става съдия? Какви качества трябва да притежава съдията?”. Децата ще се запознаят с текста на клетвата на съдиите, ще видят клетвен лист и съдийска тога. Учениците  ще имат възможност да се срещнат и със съдебната охрана.

В Деня на отворените врати ще се състои и среща на стажантите в Окръжен съд Разград с административното ръководство и съдиите, а съдия Димитричка Василева ще проведе среща с пенсионерите от Клуба на пенсионера в Разград на тема „Телефнни измами”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама