Великотърновският университет представи кандидатстудентската си кампания и в Русе

13:00, 11 апр 16 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" провежда мащабна информационна кампания, свързана с приема на студенти за учебната 2016/2017 г. – акценти, новости, възможности, кандидатстудентски прием, кандидатстудентски изпити и други въпроси, свързани с Университета и висшето образование. В тази връзка днес пресконференция в Русе дадоха ректорът на учебното заведение – проф. д-р Христо Бонджолов, чл.-кор. проф. д.ф.н. Стоян Буров – зам.-ректор по учебната дейност, и проф. д-р Андрей Андреев – директор на Бюрото за кандидатстудентска информация и реклама. Участие взе и директорът на РИО - Русе Димитър Райнов. 

Бяха представени новостите в тазгодишната кампания, която стартира на 9 март, и носи името "Рано рани". Младежите ще могат да кандидатстват както с диплома за завършено средно образование, така и с положен изпит за специалността. Ще има възможност и за запазване на място в предпочитана специалност, като всеки кандидатстудент може да само едно място. Мястото бива обявено за свободно, ако младежът не се запише в нея до 2 юли. 

Бе поставен акцент върху платеното обучение, което университетът ще предлага през учебната 2016-2017 г. Министерството на образованието и науката е определило 551 места за платено обучение във Великотърновският университет за настоящата учебна година. Университетът дава приоритет на задочното обучение, тъй като таксите не са много по-високи в сравнение с таксите за държавна поръчка, обясни ръководството. За пример бе дадена семестриалната такса за задочно обучение по направление "Икономика", която при държавна поръчка е 200 лв. за семестър, а при платено обучение - 316 лв. за семестър. Редовните студенти - платено обучение, ще имат всички привилегии на останалите си колеги, и ще могат да участват в програма Еразъм+, в летни бригади в САЩ и Европа, да ползват студентски кредити и да живеят в студентските общежития. 

Бе представена и новата пилотна специалност по направление "Сигурност", като проф. Бонджолов коментира, че това е изключително актуална насока на обучение, имайки предвид несигурния свят в който живеем. 

По време на срещата бяха обсъдени и други въпроси от областта на образованието и науката, и по традиция бе обърнато внимание на проблемите във висшето образование, както и тенденцията много студенти да предпочитат да учат извън страната. Проф. Бонджолов обясни, че битува погрешното схващане как висшето образование в Българие не може да се конкурира с чуждестранното. По думите му, много от студентите извън България не успяват да завършат, тъй като поради икономически причини започват работа, често неквалифицирана. В тази връзка университетът търси иновативни методи да задържи студентите в страната, където те ще имат възможност и за реализация. 

Бе обърнато внимание и върху популярността на педагогическите специалности, както във Великотърновския университет, така и в Русенския. Академичното ръководство обаче потвърди, че малка част от завършилите реално стават учители, тъй като условията в учебните заведения са незадоволителни, а заплащането е близко до минималното. Димитър Райнов от своя страна коментира, че се очаква все по-голям глад за кадри в училищата, тъй като предстои да се пенсионират все повече учители. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама