Мина „Черно море“ затвори, 280 работници са съкратени

13:23, 11 апр 16 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мина „Черно море“ край едноименния бургаски квартал от днес вече не работи. Това съобщи за Topnovini.bg Ростислав Радуков от синдиката на миньорите. 280 работници са получили предизвестия за съкращение, на работа остават около 20 души.

„Засега от подземията нищо няма да се вади. Там има техника за милиони левове. Вътре в мината никой няма да слиза, само отвън ще останат хора, които да запушат шахтите“, каза Радуков.

Причините за затварянето на мината са икономически. На служителите се дължат заплати от месец февруари досега. От Инспекцията по труда са посетили мината и са съставили предписание до 20 април да се изплатят февруарските заплати, до 31 април – мартенските. Работниците ще бъдат записани в Бюрото по труда и ще получават полагаемите им се обезщетения.

По информация на Радуков досегашният концесионер на мина „Черно море“ Христо Ковачки се е отказал от нея. От Министерството на енергетиката са обещали, че държавата ще търси нов концесионер.

„Но държавата може и да закъснее, ако всичко долу се наводни. Все още поддържаме мината, но ако спрем – в рамките на 8 часа вече започва заливане“, каза Радуков.

Проблемите на мина „Черно море“ не са от вчера. Финансовите неволи на предприятието продължиха с години, няколко пъти имаше миньорски стачки заради неизплатени заплати. Със съдействието на държавата при различните правителства бяха намерени начини за закърпване временно на положението, но финалът на настоящата ситуация не е неочакван.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама