„Галъп“: ¼ от привържениците на ДПС готови да гласуват за ДОСТ

13:27, 11 апр 16 / Политика 25 242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Малко над една четвърт от привържениците на ДПС са декларирали, че ще гласуват за новата партия на Лютви Местан. Това става ясно от сондажи на „Галъп Интернешънъл“, проведени в първите три месеца на годината, за настроенията спрямо ДПС и ДОСТ. Общо около 2 процента от запитаните са отговорили, че биха гласували за ДОСТ.

В неделя екслидерът на движението Лютви Местан учреди новата формация ДОСТ, а от ДПС още от изгонването му твърдят, че в партията няма разцепление.

Социолозите уточняват, че електорален потенциал на ДОСТ е само в етническото поле, а възможности за разрастване към по-широки слоеве не се забелязват.

„Това означава скромни стартови позиции за ДОСТ, но и известно влияние върху електората на ДПС. Вероятно предстоят месеци на опити ДОСТ да извоюва ниша, така че въпросът за влиянието им засега все още не е въпрос на социологията, а на партийното строителство, подкрепа, финансиране и структури“, обобщават те.

Като цяло сондажите показват, че не се наблюдава разсейване на традиционни негативизъм спрямо ДПС в българското общество. Благодатна среда намирали наложените напоследък впечатления, че Местан е представител на чужди интереси.

През януари на въпрос „Преди седмици след реч на Ахмед Доган Лютви Местан беше отстранен от мястото на председател на ДПС. Според Вас лично това добре ли е за България?“ 58% са били на мнение, че това е добре за България, а само една десета на обратното.

Високите стойности на одобрение са пряко следствие от традиционно отрицателното отношение към ДПС. Вероятно, във вътрешнопартийна криза на ДПС мнозина са видели позитив за страната, анализират от „Галъп“.

Трайният и дори инерционен негативизъм в мненията за ДПС проличава и при тестване на твърдението „Ахмед Доган защитава интересите на България“. Въпреки ниската точка на отношения между ДПС и Република Турция, само 15% от всички запитани през януари са споделяли това твърдение, две трети са били несъгласни с него, а останалите се затруднили.

Доказателство за трудно преодолимото отрицание към ДПС са и отговорите при тестването през февруари на твърдението „С отстраняването на Лютви Местан ДПС стана по-приемлива“. 14% са били съгласни, 60% - не. Близо две трети от запитаните обаче споделяли мнението, че Лютви Местан защитава интересите на Турция и само 14% са били на обратното мнение.

Тествана е и обратната гледна точка – „Ахмед Доган защитава интересите на Русия“. Близо половината от запитаните не могли да отговорят. Само 15% са били съгласни с това твърдение, а близо 40% - не.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама