Избраха носителите на „Наградата на Шумен” за изкуство и култура

13:28, 11 апр 16 / Култура 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Носителите на „Наградата на Шумен” за изкуство и култура за 2015 г. бяха определени днес. С таен вот 15-членно жури гласува предложенията. В състава му, освен членовете на постоянната комисия по култура към Общинския съвет, влязоха и 7 представители на творческите гилдии в града, както и Красимир Савов от отдел „Култура” на общинската администрация.

Общо 21 бяха номинациите в 9-те категории в областта на изкуството и културата. Ежегодните награди се присъждат за конкретни творчески постижения през миналата 2015 г., припомни в началото на обсъжданията председателят на комисията по култура Венцислав Венков и представи всеки от номинираните.

В края на дебата преподавателят от Шуменския университет Юрий Проданов представи позицията си относно две от номинациите – на НЧ „Добри Войников” за колективна награда в раздел „Дейци на културата и дарители” и на Радио Шумен в категорията „Публицистика и журналистика” .

Според Проданов двете институции взаимно са се номинирали като това е станало в разрез със статута на наградите и той ги обвинява в размяна на услуги. Предложението за Радио Шумен е внесено ден след изтичането на крайния срок. Народно читалище „Добри Войников” , което е номинирано  за фестивала „Кино в длан” пък е опорочило провеждането на форума.

С тези аргументи Проданов призова журито да не подкрепя номинациите на двете институции за наградите. Мнението му бе подкрепено и от проф. Добрин Добрев, според който в случая става въпрос за кражба на идеи.

След гласуване, журито определи 14 носители на наградата, останалите -7 не събраха нужния брой гласове, който по статут бе половината плюс един.

С максимален брой гласове – 15 са: Детски танцов ансамбъл „Веселяче” – колективна награда в категория „Танц” и Школата „Дърворезба” при Обединения детски комплекс в Шумен, колективна награда в категория „Приложни изкуства”

С по 14 гласа са : Мая Михайлова, индивидуална награда, Виолета Кънчева и Мария Здравкова –колективна награда в раздел „Литература”. Екипът на спектакъла „Старопланински легенди” по Йордан Йовков, колективна награда в категория „Театър”. Журналистката Надежда Романова от „Топ новини” в раздел „Публицистика и журналистика” , Арт школа при ОДК с ръководител Теменуга Христова в раздел „Изобразително изкуство”.

В категория „Музика” журито гласува за детски хор” Бодра песен” при ОДК Шумен, колективна награда и за гайдаря Недялко Недялков, индивидуална.

В категория „Танц” индивидуална награда ще получи хореографката Пенка Великова. В раздел „Архитектура”, журито подкрепи с  12 гласа номинацията на арх. Милен Мънков.  Същият брой гласове получи и доц. Валентин Кулев,  индивидуален приз в раздел „Изобразително изкуство”.

В последната категория „Дейци на изкуството и дарители”, подкрепа от 11 гласа получи номинираният за колективна награда хор „Симеонис” , 9 гласа събра и предложената за индивидуална награда преподавателка по народно пеене и тамбура Русанка Андонова от Обединената школа по изкуствата в Шумен.

Без награди, тъй като не събраха нужните гласове остават: Вокална формация „Малка серенада” /колективна/ в раздел „Музика”, Радио Шумен /колективна/ в раздел „Публицистика и журналистика”, арх. Янка Янева, арх. Красимир Генов, ландшафтен арх. Веселин Василев, предложени за индивидуални награди в раздел „ Архитектура”, НЧ „Добри Войников” – за колективна награда и Мишо Йорданов- за индивидуална в категорията „Дейци на културата и дарители”. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама