Във Варна откриха първата „синя стая“ по проект на Министерството на правосъдието

13:37, 11 апр 16 25 235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заместник-министърът на правосъдието Виргиния Мичева – Русева откри във Варна специализирано помещение за провеждане на разпити на деца, свидетели или жертви на насилие. Това е първата от изградените общо пет „сини стаи“, построени от българското правителство и финансирани от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, в изпълнение на проект „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие“. Предстои откриването на такива помещения в Ямбол, Враца, Козлодуй и Плевен.

Досега има 14 „сини стаи“ в страната, изградени от неправителствени организации, припомни на откриването заместник-министър Мичева - Русева. Председателят на Окръжния съд във Варна Марин Маринов получи от нея специален плакет и благодари на всички институции, съдействали за реализиране на проекта. Помещението е предоставено за безвъзмездно ползване на Окръжния съд с решение на Общинския съвет във Варна от 2015 г.

На откриването на „синята стая“ присъстваха кметът на Варна Иван Портних, магистрати, представители на местната власт, полицията, прокуратурата, Варненската адвокатска колегия, социалните служби в града.

„Синята стая“ има две помещения с отделен вход, свързани с обща стена, част от която е с т.нар. венецианско стъкло. В едното помещение влизат децата и придружаващите ги психолози, педагози, социални работници, магистрати или др. Разпитът се наблюдава на монитор в другото помещение. "Синята стая" ще се ползва съвместно от съдии, прокурори, полицаи и служители на Регионалната дирекция „Социално подпомагане”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама