Над 200 дела с участието на деца са гледани във Варна за половин година

13:59, 11 апр 16 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 229 дела с участието на деца са разглеждани във Варна през последните 6 месеца. Това стана ясно на среща на правосъдния зам.-министър Виргиния Мичева – Русева със специализираните съдии, които гледат такива дела.

Те работят от октомври миналата година в наказателните и гражданските отделения на Районния и Окръжния съд и разглеждат дела, при които деца са страни,  свидетели, пострадали или извършители на престъпления. Двете съдилища са пилотни по проекта за детското правосъдие заедно с още 3 съдебни институции в страната.

От октомври миналата година до края на март във Варненския окръжен съд са разгледани 68  такива дела. От тях 50 са по Семейния кодекс и по Закона за защита от домашно насилие. 8 са частните граждански дела. По две са въззивните наказателни и частни наказателни дела.

За същия период в Районния съд във Варна са разгледани общо 161 дела с участието на деца - 132 граждански дела - от 5 състава и 29 наказателни дела - от 4 състава. Най-често съдебните казуси са по Закона за защита от домашно насилие, свързани с настаняване на деца извън семейството. 31 деца са участвали в наказателните производства в Районния съд в качеството им на свидетели, пострадали и подсъдими.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама