Бойко Борисов: Пращаме 300 души от армията за охрана на границата

14:17, 11 апр 16 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Убеден съм, че ще бъде сертифициран нашият батальон, посочи министър-председателят Бойко Борисов при откриването на многонационалното тактическо учение „Ответен удар 16“ в УП Ново село.  Той допълни, че се инвестират средства в модернизацията на армията благодарение на по-добрата работа на приходните агенции, събираемостта на данъците и прекратяване на контрабандата.

 „Положихме огромни усилия, допълнително събраните пари да са и за социални дейности, но и за поетите към армията ангажименти. Усещам подем в армията и повече самочувствие“, коментира премиерът.

Той заяви, че е взето решение за пращане на допълнително 300 души от армията за охрана на границата. „Не навсякъде можем да поставим ограда, до момента близо 100 млн. са отишли за съоръжения, командировъчни, техника, харчим огромни пари“, каза Борисов.

На въпрос дали ще има ограда на гръцката граница, премиерът изрази надежда да не се налага да има такава, тъй като би означавало да се дават за това пари, вместо за други нужди. Премиерът добави, че е достатъчна гаранцията, дадена в разговора на ниво министри, че няма да има „гореща точка“ на границата близо до Гоце Делчев, но подчерта, че става дума за гръцка територия, на която решенията взимат съседите ни. Относно мигрантския въпрос министър-председателят каза, че се правят срещи на високо професионално ниво със съседните държави.

Многонационалното тактическо учение „Ответен удар 16“, което започна днес на Учебен полигон „Ново село“ ще продължи до 21 април и е финален етап на подготовката на моторизираната пехотна батальонна група. Участват до 740 военнослужещи, 35 от тях са на въоръжените сили от САЩ. Включени са и 190 единици бойна транспортна и специална техника.

Целта на учението е цялостна оценка за готовността на щаба и формированията на групата за участие в съвместни операции с партньорите от НАТО.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама