Променят правилата за удостояване със званието "Почетен гражданин на град Русе"

14:37, 11 апр 16 25 254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предстои създаване на работна група, която да подготви промени, свързани с актуализирането на Наредба № 17 за символиката на Община Русе в частта Глава четвърта „Награди на Община Русе”, раздел I „Почетен гражданин на град Русе”. Това става ясно от докладна записка, внесена в местния парламент от от името на неговия председател чл.-кор. проф. Христо Белоев.

По време на обсъжданията на постъпили предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин на град Русе“ в Председателския съвет към Общински съвет – Русе са били изказани становища, че настоящата правна уредба е несъвършена и следва да се предприемат действия за нейното подобряване. Действащите норми, касаещи удостояването с това звание са последно изменяни през 2014 година, но практиката показва, че е необходимо същите да бъдат усъвършенствани или най-малкото да бъдат обсъдени задълбочено възможностите за нова промяна, която да доведе до по-голямото им съответствие с обществените отношения, които регулират. Още повече, че от 2014 година насам предложенията за удостояване със званивто „Почетен гражданин на град Русе“ се увеличават прогресивно, се казва в мотивите към предложението. 

След приемане на решението, ще бъде сформирана група от общински съветници от всички политически партии, представени в Общински съвет - Русе. При изпълнение на поставените задачи работната група ще провежда заседания, свикани от нейния ръководител. Заседанията ще се считат за редовни ако на тях присъстват повече от половината членове на работната група. Споровете ще се решават с гласуване, а решенията ще се вземат с мнозинство от ½ от присъстващите на заседанието.

По време на днешната Постоянна комисия по култура и религиозни въпроси бе изтъкнато, че през изминалия мандат на Общински съвет е имало подобни опити за ограничаване прекомерното излъчване на почетни граждани, но без успех. Опитите за подобно ограничаване са срещнали юридически пречки, и практиката е продължила. Заради това ще се търси ново решение, с което ще се направи опит подобни предложения да бъдат правени 1-2 пъти в годината, и да се избират не повече от 3-4 почетни граждани.  

Предстои предложението да бъде разгледано в постоянните общински комисии и да бъде гласуване на редовното заседание на Общински съвет в края на месец април.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама