Хонконг, Великобритания, Швейцария и САЩ сред 10-те топ страни, замесени в досиетата „Панама“

14:59, 11 апр 16 / Свят 25 198 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хонконг, Великобритания, Люксембург и САЩ са на първите места сред десетте топ страни, замесени в аферата досиетата „Панама“, пише сайта Panamapaperscandal.com, изготвил класацията.

Изнесените преди повече от седмица документи разкриха участието на много политически лидери и публични фигури, които са действали като посредници с фиктивни фирми.

В топ 10 на страните с най-големи посредници са още Панама, Гватемала, Люксембург, Бразилия, Еквадор и Уругвай.

Откриването на фиктивна компания не е законодателно нарушение, ако не се нарушават закони, свързани с укриването на данъци и прането на пари, уточнява Panamapaperscandal.com.

Скандалът около аферата "Мосак Фонсека" се разрази миналата седмица след международното разследване, започнало от „Зюддойче цайтунг”, реализирано в продължение на година от над 100 вестника. Разследването се основава на около 11,5 милиона документа, изнесени от анонимен служител в панамската адвокатска фирма „Мосак Фонсека”, основана от родения в Германия Юрген Мосак.

Изтичането на милиони документи замесва както много български фирми и бизнесмени, така и някои от най-важните лидери в света в може би най-голямата финансова афера в историята.

Цялата база данни ще бъде предоставена в началото на май.

В събота обискираха офисите на панамската правна кантора "Мосак Фонсека" - документи и компютърна техника бяха иззети от офиса на кантората, а знакът на "Мосак Фонсека" беше премахнат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама