Такситата в Пловдив плащат между 300 и 1000 лева еднократен данък

15:30, 11 апр 16 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивският общински съвет ще определи размера на еднократния годишен данък, който таксиджиите ще трябва да плащат, след приетите миналата седмица на второ четене от НС промени в закона за местните данъци и такси. Той ще бъде в диапазон от 300 до 1000 лева, съобщи в Пловдив депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. Тя отговори на шофьорите на жълти автомобили, които протестираха в Пловдив. Шофьорите недоволстват срещу двойното облагане, което ги товари и срещу авансовия данък преди да са реализирали печалба.

"Всеки превозвач , който плати еднократен годишен данък за кола няма да се облага и с корпоративен данък. Водач, който работи от името на превозвача, но за своя сметка се освобождава и от данъка върху общия доход. Няма натрупване на данък върху данък", категорична е Стоянова. На възражението, че се плаща авансово за данъка Стоянова отговори, че "чрез подаването на декларация те могат да искат преиздаване на разрешителното за 3 месеца и да си плащат данъка на 3 месеца".

Тя уточни, че до 2007 година таксиметровият превоз на пътници се е облагал с патентен данък. Във връзка с влизането на България в Европейския съюз е сменен с корпоративен данък за печалбата.  

"След  2007 година браншът остана изцяло в сивия сектор. Разследване на прокуратурата цитира, че за 2014 година в Пловдив е внесен корпоративен  данък от таксиметровата дейност в размер на 26 хиляди лева при регистрирани 1 700 таксита. Справка в Бургаска област за 2014 сочи, че са внесени 10 650 лева", каза депутатът от ГЕРБ.

В момента корпоративният данък влиза в държавния бюджет, а патентният - в общинския бюджет. Сега приетият еднократен данък върху таксиметровата дейност ще пълни общинската хазна.

За да го платиш трябва да имаш регистрация в автомобилната администрация  и разрешително от кмета на общината. "Тези промени дават възможност за по-голям контрол и ще се избегнат т.н. "копърки". Освен това записахме и приехме, че право да извършва контрол имат и общинските служби", поясни Стоянова. Според нея няма голяма опасност таксиметровите шофьори да се регистрират в по-малките общини и да работят в по-големите.

Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание не вижда причина такситата да искат увеличаване на минималната цена, която е регламентирана с решение на Общински съвет-Пловдив е 65 стотинки през деня и 75 стотинки нощно време.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама