ВСС спира временно кадровата и дисциплинарната си дейност

15:31, 11 апр 16 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От четвъртък Висшият съдебен съвет спира временно кадровата и дисциплинарната си дейност, докато не се раздели на две колегии, научи "Правен свят". Причината - от утре влизат в сила измененията в Закона за съдебната власт, според които тези две дейности вече са от компетентността на съдийската и прокурорската колегии, а не на пленума. Независимо, че ВСС има един месец срок да се раздели, той смята кардинално да реши въпроса и да отложи обсъждането на тези въпроси, за да няма после жалби срещу решенията му. В дневния ред за четвъртък фигурират две дисциплинарни точки, но се очаква те да бъдат отложени.

Иначе членовете на съвета от парламентарната квота са набелязали два критерия за разделянето на ВСС - според желанието и според професионалната реализация, научи "Правен свят".

Васил Петров, Галина Карагьозова, Димитър Узунов, Каролина Неделчева, Магдалена Лазарова, Мария Кузманова, Незабравка Стоева, Светла Петкова, Соня Найденова, Юлиана Колева и Ясен Тодоров трябва да бъдат разпределени в двете колегии.

На заседанието си този четвъртък ВСС ще започне да обсъжда критериите, по които това да стане.

Според закона шестима от парламентарната квота трябва да влязат в съдийската колегия, а петима – в прокурорската. Ако има повече желаещи от определената бройка за едната или другата колегия, тогава ще се гледа професионалната реализация на членовете на ВСС. Не е ясно дали ще има по-голяма тежест каква е била последната длъжност на всеки един от парламентарната квота към момента на избора или какъв е цялостният му опит. Например някой последно е бил съдия, но преди това дълги години е бил адвокат, инспектор, юрисконсулт, прокурор.

Дискусията тепърва предстои, но отсега е ясно, че битката ще бъде за съдийската колегия. По информация на "Правен свят" в магистратските среди е плъзнала мълвата, че Незабравка Стоева, която бе адвокат към момента на избора ѝ във ВСС, ще бъде именно в тази колегия. Не е ясно откъде се е появила тази информация преди още да има каквото и да е решение. Ако това се случи, това означава, че неин колега, който е бил съдия към момента на избора, ще трябва да отиде в прокурорската колегия. Обвинители, с които "Правен свят" разговаря, не са съгласни с това разпределение, те не желаят съдии да вземат кадрови решения за прокурори.

Има вероятност, ако се стигне до такова разпределение на колегиите, при което съдии да отидат в прокурорската колегия, във ВСС да последват оставки. Това пък означава да се оголи една от колегиите, по-скоро съдийската и да се наложи да се проведе избор за запълване на местата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама