Вътрешният министър на Австрия се оттегля от поста, заместникът й ще продължи твърдата политика към бежанците

15:48, 11 апр 16 / Свят 25 196 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на вътрешните работи на Австрия Йохана Микл-Лайтнер известна с крайната си политика спрямо бежанците, напуска поста и ще се посвети на регионалната политика, съобщи партията, на която тя е член.

Партията съобщи, че мястото й ще бъде заето от Волфганг Соботка, който заемаше поста заместник губернатор на Долна Австрия. Заместникът й заяви, че ще продължи твърдата политика към мигрантите, която водеше предшественичката му.

„Тази линия ще остане в сила, за това няма никакво съмнение”, каза Соботка на пресконференция във Виена. Като новодошъл на националната политическа сцена, той обяви, че няма да прави никакви експерименти.

Микл-Лайтнер зае поста министър на вътрешни работи през април 2011 г. която бе в основата на реализацията на тази политика срещу нелегалната миграция. Тя бе сред основните автори на плана за ограничаване на приема на мигранти през тази година. Благодарение на това решение на властите във Виена – тази година да приемат максимум 37 500 мигранти, в началото на месец март беше закрит „балканският маршрут”, който беше основен за бежанците.

Соботка и Микъл-Лайтнер разменят позициите си като част от рокадите на Консервативната партия (ÖVP) и коалиционният им партньор социалдемократите (SPO). Лайтнер отива на мястото на заместник-управител на родния си край – Долна Австрия, на длъжност, на която досега бе именно Волфганг Соботка.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама