Хартиеният билет в Бургас става 1.50 лв., електронният – 0.95 лв.

16:02, 11 апр 16 25 475 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хартиеният билет за градския транспорт в Бургас ще стане 1.50 лева, като той ще се закупува от шофьорите на автобусите. Електронният пък ще струва 0.95 лв. Това съобщи днес на пресконференция зам.-кметът Красимир Стойчев по повод новата транспортна схема на града и електронната билетна система. На срещата присъства и управителят на "Бургасбус" Петко Драгнев.

Хартиеният билет ще се закупува за еднократно пътуване, без прикачване, както и за лимитирано във времето пътуване с неограничено прикачване в рамките на транспортната схема.

„За градски линии на обществения транспорт базовата цена на еднократното пътуване с един автобус е 1 лев. Цената на едно пътуване с електронната карта ще е 0.95 лева. За тази сума може да извършите пътуване с един, два, дори и три автобуса, но в рамките на 45 минути. Целта е да могат вече да се използват масово тези карти, а закупуването на хартиеният билет да става инцидентно“, обясни Красимир Стойчев. 

Ще се въведат и нощни линии – от 00.00 ч. до 04.30 ч. Тогава хартиеният билет ще струва 2 лева.

„Електронната билетна система позволява на пътниците да използват различни автобусни линии с унифициран, интегриран електронен билет“, каза Красимир Стойчев.

Той посочи, че днес са внесли както транспортната схема, така и електронната билетна система, в докладна, която ще бъде разгледана на предстоящата сесия на Общинския съвет.

Функционалността на новата билетна система позволява въвеждането на електреонната карта. Тя ще се използва с широк спектър от транспортни продукти. Картите ще са с различни по вид намаления и срок на валидност. С тази карта ще може да се използва цялата градска мрежа.

„Всички правоимащи до момента си запазват своите намаления“, поясни Стойчев.

Въвежда се и т. нар. електронен портфейл, който позволява да имаме набрани брой пътувания, които да се използват с тази карта. Тя от своя страна не „изгаря“ в края на месеца, а с тези натрупвания ще продължи да се използва и следващия месец.

В рамките на едно пътуване, от една точка до друга, ще се пътува с един единствен билет, не е нужно да се закупува друг. Това няма да има допълнителна финансова тежест за пътниците, коментира Красимир Стойчев.

Местата за продажба, зареждане и презареждане на електронните карти, са в Транспортна къща, на автогара „Юг“, терминал „Меден рудник“ и на автогара „Запад“. Отделно от тези места, ще бъдат монтирани 7 вендинг машини. От тях могат да се зареждат еднократните карти с ниска себестойност. Машините ще са разположени на Централната автобусна спирка, до МБАЛ-Бургас (по една машина и на двете спирки), автогара „Юг“, терминал „Меден рудник“, автобусна станция „Изгрев“ и автобусна станция „Славейков“. Тези машини ще бъдат двуезични заради чуждестранните туристи.

„Ако има нужда да се поставят допълнително такива машини, съответни ние ще закупим и ще ги поставим“, добави Стойчев.

В автобусите вече са инсталирани т. нар. валидатори. Те са с лесно достъпен диалогов режим на работа. Валидаторите ще дават възможност на пътниците да проследяват извършените от тях пътувания, както и оставащите такива. Гражданите ще се качват само от първа врата  на автобуса, като валидират пътуването всеки път, когато се качват на него само с едно приближаване на картата до валидатора. Слизането ще става от всички врати.

„Ако на един гражданин му останат към две пътувания, ще има звуков сигнал, който да го предупреди, с цел той да може след това да си я презареди“, допълни Красимир Стойчев.

В бъдеще в  електронната транспортна карта ще могат да се добавят и други продукти, т.е. тя ще стане „смарт карта“. С нея ще може да се ползва Синя зона, колелата под наем, билети за музеи и други.

Базовата цена на абонаментната карта за правоимащи хора за цялата транспортна схема е 70 лева за един месец.

„Относно туристите, било то от други градове или пък чуждестранни, тъй като те не познават града и няма да знаят откъде да си закупят тази карта, ще могат да я вземат от самия шофьор на автобуса“, каза Стойчев.

Сегашните контрольори пък ще станат стюарди, които ще помагат на гражданите и ще им обясняват как да използват картата в автобуса и същевременно ще осъществяват контрол за нередовни пътници. Глобата за един такъв пътник ще е 20 лева.

„В момента се разработва клипче, което нагледно ще покаже как става самото издаване на картата, качването в автобуса, валидирането, презареждането на вендинг машините“, обясни от своя страна управителят на „Бургасбус“ Петко Драгнев.

Самите електронни карти ще изглеждат като дебитните такива. Те обаче  ще бъдат в различен цвят, за да могат да се различават лесно. За ученици и студенти ще е в един цвят, за пенсионери – в друг, нормалната карта – в трети и т. н.

При загуба на картата, тя се блокира и се издава нова със сумата, с която е била заредена старата, а при изтичане на месеца - средствата в картата се прехвърлят в следващия месец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама