Менда Стоянова: Кметовете на общините ще контролират казаните за ракия

16:17, 11 апр 16 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметовете на общините ще поемат контрола върху регистрацията на казаните за ракия, гласи предложението на председателя на бюджетната комисия в Народното Събрание Менда Стоянова. Тя ще внесе промени, които ще са ответна реакция срещу проекта на Валери Симеонов от Патриотичния фронт.

"Контролът вече няма да се осъществява от Агенция Митници, които имат по-важни задачи от това да следят казаните за варене на ракия по селата. По този начин смятаме, че проверките ще бъдат по-ефективни", каза Стоянова.

Премените предвиждат още приходите от акциза за варене на ракия да влизат в общинските бюджети, а не в Агенция Митници. "Ще се въведе и регистрационен режим за производителите и вносителите за казани, което е нормално. Трябва да се знае какви са съоръженията, в които се вари ракията", уточни Стоянова.

Премиерът Бойко Борисов е възложил на Менда Стоянова изготвянето на доклад за състоянието в бранша. "Проверихме казана в Банкя. Оказа се, че има два, които дори не са регистрирани и бяха запечатани от Агенция Митници. Според справката, която ми беше предоставена се оказа, че спиртоварните са изцяло в сивия сектор", допълни депутатът от ГЕРБ.

Собствениците на близо 20 хиляди самостоятелни малки обекти за дестилация т.н казани са подали декларации за дейността си. От тях 13 200 са нулеви, което означава, че собствениците им не са направили един литър ракия. От останалите 6660 декларации 6000 собственици са декларирали под 100 литра, останалите 53 % посочват под 30 литра, а 26% - под 15 литра.

Според Стоянова данните показват, че протестите срещу ограничението за малък обект да се брои казан до 500 литра, са нелогични.

"Не приемам и искането да се увеличи времето за варене на ракия. От януари до юни е регистрирано само 8% от годишното количество ракия, която се вари. Още повече, че тя може да се произвежда и през първото шестмесечие на годината като се подаде единствено уведомление до Агенция Митници", завърши Стоянова.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама