Предлагат проф. Румяна Ценкова за почетен гражданин на Русе

16:46, 11 апр 16 25 604 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Общински съвет – Русе е получено предложение от инициативен комитет от учени, академици от БАН и професори от висши учебни заведения, за удостояване със званието “Почетен гражданин на град Русе” русенка проф. Румяна Ценкова за постигнати високи държавни и международни постижения в областта на науката. Това става ясно от докладна записка, внесена 

На основание чл. 27, ал. 2 от Наредба № 17 за символиката на Община Русе предложението е разгледано на заседание на Председателския съвет, проведено на 18.03.2016г, в следствие на което съветът е излязъл със становище проф. Румяна Ценкова да бъде удостоена със званието „Почетен гражданин на град Русе“. Мотивите на Председателския съвет са идентични с тези изложени в полученото от инициативния комитет предложение. В него са описани подробно житеиския път и научни постижения на нашата съгражданка, които дават изключителен принос в развитието на науката на световно ниво. 

Проф. Румяна Ценкова е професор в Университета в Кобе, Япония. Доктор на инженерните науки в Тимирязевската академия - Москва и на Русенския университет; на селскостопанските науки в Хокайдския университет - Япония. Основава Лаборатория по биоизмервателни технологии в инфрачервения спектър, специализира се в изследване на спектралните свойства на водата. Научните й открития се използват за иновативна медицинска диагностика. В момента е своеобразен посланик на Русе в Япония, и често води научни светила на лекции и семинари както в родния си град, така и в цяла България. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама