Русенска работна група подготвя предложения за подобряване условията на работа на хората с увреждания

17:03, 11 апр 16 25 189 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В изпълнение на взето решение на заседание на Областен обществен съвет за социално включване на хората с увреждания, провело се на 18 февруари тази година, днес, 11.04.2016 г., в кабинета на заместник областния управител – Станимир Станчев, се състоя работна среща за обсъждане на проекта на Основни насоки за усъвършенстване на експертизата на работоспособността. Информация за срещата съобщават от прес центъра на губернатора.

Представители на Областна администрация – Русе, Регионална здравна инспекция – Русе, дирекция „Социално подпомагане“ – Русе, ТЕЛК първа степен, районните организации на съюзите на слепите и глухите в България са изложили своята позиция по поставения въпрос, касаещ осъществяването на трудова и медицинска експертиза и определянето на остатъчната функционалност на хората с увреждания.

От разговорите е станало ясно, че участниците в срещата подкрепят предприетата от правителството политика с акцент върху работоспособността на хората с увреждания и тяхната социализация на пазара на труда. Като дискусионни са били определени следните моменти, а именно: гарантирането на работни места за хора с увреждания от държавата и преценка на часовете труд, адекватни на тяхното състояние.

Станимир Станчев е предложил работната група да излезе с официално писмо, в рамките на което да бъде отправено предложение за идентифициране на подходящи лостове за въздействие върху бизнеса с оглед наемане на лица с увреждания и обособяване на работни места спрямо техните изисквания. Основната идея, около която се обединиха присъстващите, се отнася до получаване на пенсия за инвалидност до осигуряване на работно място на лицата с увреждания. В случай, че лицето бъде наето за напр. 5-часов работен ден, пенсията му да се преизчислява за остатъка от времето, в което не е наето. 

Писмото ще бъде с адресати министъра на здравеопазването, министъра на труда и социалната политика и съответните парламентарни комисии към Народното събрание. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама