Манол Генов: Слагат ВМЗ тихомълком на тезгяха

17:09, 11 апр 16 / Политика 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
БСП категорично се противопоставя на готвената приватизацията на ВМЗ - Сопот. "Без много догадки разбираме, че това е удар на правителствената стратегия срещу военнопромишления комплекс на страната, колкото и малък да е той", коментира на пресконференция днес народният представител Манол Генов. Той допълни, че депутатите от БСП ще внесат предложение в Народното събрание ВМЗ - Сопот, да бъде включен в забранителния списък за приватизация, откъдето е изваден през февруари 2013 година.

"Новината от преди броени дни, че ВМЗ - Сопот, е нареден в списъка на обекти за приватизация, върху които се гради т.нар. средносрочна бюджетна прогноза за 2017-2019 година, идва дни след като министърът на икономиката декларира в Народното събрание, че това няма да се случи", припомни Генов. Социалистът допълни, че в същия списък попадат и "НИТИ" ЕАД- Казанлък, както и "Кинтекс" ЕАД. Тъжната истина, обаче е, че дори и приватизацията им да стане някой ден факт, то от нея държавата очаква сумарно едва 100 милиона лева.

Според Генов "има нещо напълно безотговорно или откровено шизофренично в позицията на министър Божидар Лукарски по тази тема". "Само преди два месеца, на 10 февруари, той алармира как в най-скоро време ВМЗ - Сопот, ще започне да страда от недостиг на работна ръка, че ВМЗ - Сопот, от 15-20 години не бил отчитал толкова добри финансови резултати. И огласи как през 2015 г. дружеството е спечелило почти 30 млн. лева. За сравнение печалбата през 2014 година е била в размер на 256 хил. лева. Министърът дори се кълнеше, че докато е на този пост предприятието няма да се приватизира", припомни депутатът.

Според народния представител министър Лукарски може би е върнал ключа от министерския си кабинет или финасовият министър го е освободил, тъй като на 25 март 2016 година, 10 дни преди така нареченото обществено обсъждане, се зарече, че точно сега не е удачна приватизацията на предприятия от военно-промишления комплекс като ВМЗ - Сопот, и "Кинтекс".

"В транс ли е бил, когато е твърдял това, или е претърпял някаква мистериозна метаморфоза в нечия угода? Сега ще имал ли куража да се върне при работниците във ВМЗ - Сопот, и да им повтори онова, което им е казал през юли миналата година? Че е абсурдно да има съкращения и да не се поддават на слухове и държавата поема отговорността да запази стратегическата промишленост на своя територия", попита Генов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама