Прокуратурата се семосезира за противозаконно залавяне на афганистанци в Странджа

19:05, 11 апр 16 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Районната прокуратура в Малко Търново е образувала досъдебно производство за това, че трима чужди граждани с произход от Афганистан са били противозаконно лишени от свобода – престъпление по чл. 142а, ал. І от НК, съобщиха от АП-Бургас.

От държавното обвинение са се самосезирали от разпространен видеоклип за задържането на бежанците, което е станало в района на село Звездец, общ. Малко Търново. На кадрите се виждат натръшканите на земята мигранти със завързани отзад ръце. Чува се и глас, който на развален английски им казва да се върнат в Турция, откъдето са дошли.

Видеото излиза само ден след като премиерът Бойко Борисов благодари на гражданските отряди и каза, че всяка помощ за държавата от тяхна страна е добре дошла. Той обаче подчерта, че тези отряди не трябва да превишават правата си. По закон задържането на лица става само от органите, които имат правомощия за това, но с разпореждане на прокуратурата или на съда.

Кои са точно извършителите на задържането на афганистанците, засега не е ясно. За това деяние обаче законодателят е предвидил наказание до 6 г. лишаване от свобода.

Чуждите граждани са намерени от граничните полицаи сами след подаден сигнал от граждани. Бежанците са разпитани пред съдия в Малко Търново, като предстои извършването и на процесуални действия с цел разпознаване на извършителите.

Главният прокурор Сотир Цацаров е изискал пълна информация по случая от директора на ГД „Гранична полиция“ гл. комисар Антонио Ангелов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама