РИА Новости предизвика фурор в български медии, вкара ни в Шенген

19:16, 11 апр 16 / Политика 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
РИА Новости предизвика фурор в български медии, като публикува новина от изказване на говорителя на ЕК Мина Андреева, че България и Румъния са изпълнили всички условия за влизане в Шенген.

„ЕК счита, че България и Румъния са изпълнили всички изисквания за присъединяване към Шенгенската зона“, съобщава руската информационна агенция, като цитира Андреева.

„Според нас България и Румъния преминаха квалификацията за присъединяването към Шенгенската зона. Сега страните-членки трябва да гласуват единодушно решение“, предава РИА думите на Андреева.

Многобройни сайтове, информационни агенции и телевизии, сред които БТА, бТВ, БГНЕС, "Фокус" и др. разпространиха светкавично „ексклузивната“ новина.

„Няма нищо ново“, уточни обаче говорителят на ЕК пред София Topnvini.bg. Тя е отговорила така на въпрос дали не е погрешно да се иска от САЩ отпадане на визите за двете страни, а те да имат ограничения в рамките на ЕС, след като не са в Шенген.

Първото отлагане на членството ни в свободната зона, след като сме изпълнили техническите критерии, беше преди пет години. Първоначално Германия и Франция се обявиха „против“, последва отказ и от Холандия. Впоследствие се появи идеята за поетапно присъединяване.

В настоящия момент част от страните в Шенген върнаха контрола по границата заради кризата с бежанците. Заговори се и за разпадане на Шенген, като вече дори се изчисляват загубите, ако това се случи. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама