Пловдивските ресторанти не изхвърляли храна, хората не вярват

20:00, 11 апр 16 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
670 хил. тона хранителни продукти се изхвърлят всяка година от големите вериги магазини у нас. Ресторантьори от града под тепетата твърдят, че не изхвърлят храна. Пловдив Topnovini.bg потърси специалисти от бранша, които коментираха твърдението на депутатът от гражданската квота в Реформаторския блок Петър Славов. "Всичко се приготвя на момента включително и супите. Имайки предвид високите все пак цени в някои ресторанти, рядко се случва клиентите да оставят някаква храна ", казва Тони Симидчиева, която е собственик на популярен пловдивски ресторант.

Друга от големите вериги заведения дори е намерила и по-ефективен метод-събира и дава остатъците на животни.

Гизда Иванова работи в кухнята на известен пловдивски ресторант. Преди година е била в Гърция. "Работих известно време там. В началото на кризата, която настъпи в страната, виждах как около контейнерите за боклук е пълно с торбички, а това което се изхвърля е в неограничени количества. Тук в Пловдив тези гледки ги няма”, казва готвачката с дългогодишен опит.

В същото време, когато някои разполагат с много, други едва намират с какво да се прехранват. „На ден от събиране на хартия от кофите изкарвам близо по 3 лева. С тях си купувам храна. Най-често  хляб от 50 стотинки, който искат да хвърлят , защото е застоял и от най-евтините пилешки кренвирши”, разказва просякът Ангел Зайков

Според много пловдивчани част от оставащата храната се преработва и се вкарва обратно в потребление. "Сигурен съм, но не мога да го докажа. Какво иначе ще я правят, защото малко хора си обират чиниите по заведения. Забелязал съм, че хората масово оставят част от порциите си", заявява Петър Стойчев, който често вечеря извън дома си. "Никога не си изяждам напълно порцията", казва София Кушева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама