Здравен синдикат иска таван на заплатите в болниците

21:01, 11 апр 16 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да има таван на заплатите в болниците искат от Федерацията на синдикатите в здравеопазването (ФСЗ) към КНСБ. Според тях не може заплатата на едни места да е в размер на 30 – 50 хил. лева, а на други да е 800 – 1000 лева. Синдикатът настоява да има нов специален закон, по който да се регистрират болниците, а не по Търговския закон, както до момента.

Нормата на заплатите трябва да се определи особено когато се ползват публични средства, каза председателят на ФСЗ – КНСБ д-р Иван Кокалов по време на конференция за доходите в здравния сектор, цитиран от „Дневник“. По неговите думи подвижната част от заплащането не може да бъде повече от два пъти от трудовото възнаграждение.

Според Кокалов болниците могат да формират печалбата си „от частна дейност, от договори, с частни дружества, от застрахователни и кешови плащания“, без да използват публичния ресурс от здравни осигуровки.

Здравното министерство търси под каква юридическа форма болниците да престанат да бъдат търговски дружества, каза зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. Той също е съгласен, че неравномерното заплащане на медиците се дължи в известна степен и на регистрацията на лечебните заведения по Търговския закон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама