Професионалните гимназии ще приемат над 42 хил. ученици

21:39, 11 апр 16 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За 42 655 ученици има места в държавните и общинските професионални училища и специалните училища през учебната 2016/2017 г.Това показва утвърденият държавен план-прием, разписан от министъра на образованието и науката Меглена Кунева.

Дуално обучение ще има в 22 паралелки в областите Бургас, Враца, Габрово, Добрич, Пазарджик, Плевен, Пловдив, София, Сливен, Стара Загора, Търговище и Ямбол. В тях учениците ще изучават 16 професии, сред които машинен техник, техник на прецизна техника, мехатроника, техник по транспортна техника, минен техник, електротехник, техник-технолог в дървообработването, оператор в дървообработването, техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост, техник на електронна техника, техник на енергийни съоръжения и инсталации, текстилен техник, готвач, икономист, спедитор-логистик, техник на енергийни съоръжения и инсталации.

Децата със специални образователни потребности, с хронични заболявания и с физически увреждания ще се обучават в 85 паралелки по професии, които не са противопоказани на здравословното им състояние.

Планирани са 70 паралелки по професии с първа степен на професионална квалификация за повторно включване в професионално обучение на ученици до 16-годишна възраст, които са застрашени от отпадане или са напуснали училище.

За да се разшири достъпът до професионално образование и обучение за възрастни без завършено образование и без придобита професионална квалификация е осигурен прием за вечерна и задочна форма на обучение в 192 паралелки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама