Студенти симулират граждански процес пред апелативни съдии и прокурори

09:13, 12 апр 16 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В навечерието на 16 април – Деня на българската Конституция и професионален празник на юриста, Варненският апелативен съд и Апелативната прокуратура във Варна организират за пореден път заедно Ден на отворените врати в апелативния район. Той ще се проведе днес от  12 до 13,30 ч. в заседателната зала на Апелативния съд на площад „Независимост“ №2.

Откритият ден тази година изцяло е посветен на предимствата от засилване на практическите аспекти в юридическото образование. Варненският апелативен район има сериозни постижения в промяната и в утвърждаването на този образователен модел на сближаване на правното образование с действащи магистрати. Една от най-популярните форми за партньорство между практикуващи съдии от Варна и студенти, изучаващи право, са добилите популярност „Майсторски класове” по гражданско, търговско и наказателно право. Ето защо в Деня на отворените врати най-активните участници ще бъдат студенти от Правния факултет на ВСУ „Черноризец  Храбър”и техните ментори в майсторските класове – съдии от Апелативния и Окръжния съд.

Откритият ден ще започне в 12 ч. със симулиран граждански процес. Студентите, които ще влязат в ролята на страните по това дело, ще представят казус, свързан с действия на пълномощник с невалидно пълномощно. Техен ментор е съдията от ВОС Дияна Митева.

Веднага след това съдия Росица Тончева от Апелативния съд и ментор на майсторския клас по наказателно право ще започне дискусия на тема „За мястото на професионалистите в правното образование“.  В нея участие ще вземат съдиите, прокурорите и гостуващите студенти.

Участниците в симулирания наказателен процес и най-активните в дискусията ще бъдат наградени с Диплом за участие от административните ръководители на Варненския апелативен съд Ванухи Аракелян и на Апелативната прокуратура във Варна Ружа Големанова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама