Филм за феноменалния щангист Ангел Генчев представят в търговищкото кино

09:30, 12 апр 16 / Култура 25 1027 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Показват филм за бившия щангист Ангел Генчев в родното му Търговище. Лентата „Салто мортале” ще се завърти днес от 18,30 часа в кино Cinemagic /бившето кино „Центрум”/. Очаква се главният герой, както и режисьорът на филма Борислав Колев да присъстват на прожекцията. В следващите дни документалната история ще бъде показана във Варна и дори зад решетките на варненския затвор.

"Една от дейностите, която екипът на международния филмов фестивал София Филм Фест извършва през годините, е организиране на специализирани прожекции на филми, участвали в издания на фестивала, в нестандартни места и пред публика, която няма достъп до произведенията на киното" обявиха организаторите.

Те разказаха, че идеята за прожекцията на филма „Салто мортале” във Варненския затвор идва спонтанно. Причината е, че в момента там излежава ефективна присъда главния герой на филма Ангел Генчев – бивш щангист, шампион с отнето злато на Игрите в Сеул’88. Съкилийниците на Генчев ще имат възножност да видят изключителен документален разказ за една преобърната в задно салто човешка съдба. "Вярваме, че филма ще има положителен отзвук сред хората с отнета свобода и ще породи у тях мисли за собствения им погубен живот" споделиха организаторите.

"1988 г., олимпийските игри в Сеул, Южна Корея. Българският щангист Ангел Генчев става шампион в категория до 67,5 кг с уникални световни рекорди и смазваща преднина пред конкурентите. След последния си опит Ангел прави задно салто, което се превръща в неофициална емблема на олимпиадата. Кадри със салтото се въртят по световните телевизии, а фотосът се разпространява от водещите информационни агенции. Медиите тръбят, че Ангел Генчев е сред най-големите герои на игрите. Ден след своя триумф щангистът, признат за един от най-големите таланти в историята на този спорт, се оказва в епицентъра на жесток скандал. Но за Ангел това е само първият кръг на Ада. Той ще трябва да мине и през останалите..." така звучи в резюме "Салто мортале".

На 14 април филмът ще бъде показан пред близо 400 лишени от свобода в две прожекции – сутрешна и следобедна. Това се налага предвид капацитета на киносалона, както и от съображения за ред и сигурност, тъй като затворниците са диференцирани в отделни групи, съобразно тежестта на присъдите им. Режисьорът Борислав Колев лично ще представи филма в затвора и заедно с Ангел Генчев ще разкажат повече за снимките, продължили 16 месеца.

Генчев ще сподели пред  публиката какви са чувствата, когато си достигнал висините в живота, в частност спорта, а в следващия момент живота ти да тръгне стремглаво надолу и да доведе до настоящата реалност – 11 години търкане на наровете по родните затвори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама