Изслушват Бокова за шеф на ООН

09:30, 12 апр 16 / Политика 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кандидатът на България за шеф на ООН Ирина Бокова ще бъде изслушана днес заедно с другите шест кандидати в централата на световната организация. Срещите ще се предават на живот през официалния сайт на ООН в превод на шестте официални езика на организацията - английски, френски, руски, арабски, испански и китайски.

Освен Бокова ще бъдат изслушани външния министър на Черна гора Игор Лукшич и бившия португалски премиер Антониу Гутериш. В сряда ще бъде ред на бившият словенски президент Данило Тюрк и бившите външни министри на Хърватия - Весна Пушич, и на Молдова - Наталия Герман.

В четвъртък ще бъде изслушан и бившия македонски външен министър Сърджан Керим, който е и последният кандидат. Кандидатите ще имат по две минути за отговор на всеки от въпросите. След като Съвета за сигурност на ООН разгледа предложенията за шеф на организацията, което трябва да стане най-късно до юли месец, трябва да изрпати препоръка до настоящият ръководител на световната организация Бан Ки-Мун

Ирина Бокова бе номинирана от Външно министерство на 9 февруари, след решение на Министерски съвет. Около канидатурата имаше множество полемики, като партия АБВ на президента Георги Първанов беше готова да бойкотира правителството ако Бокова не бъде номинирана за генерален секретар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама