Финансова инспекция установи нарушения в община Кубрат и в началното училище в Лозница

09:31, 12 апр 16 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
50 финансови инспекции са извършени през първото тримесечие на 2016 г. от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Инспекторите на Агенцията са извършили 82 инспекции по постъпили в агенцията сигнали, а останалите 68 са въз основа на Годишния план на АДФИ, съобщават от агенцията.

В рамките на месеците януари-март финансовите инспектори са констатирали вреди за 610 859 лв., от които 114 776 лв. са възстановени по време на инспекциите. Установени са 100 случая на непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки за 13 989 252 лв. За констатираните нарушения са били съставени 325 акта за установяване на административни нарушения,

Обект на проверките е била и община Кубрат. Инспекциите са били за законосъобразност на изпълнението и прекратяването на договор от 2005 година между община Кубрат и „Гранд Комерс БГ“ ЕООД гр. Варна за възлагане на обществена поръчка за поддържане на чистотата на територията на общината, както и за законосъобразност на сключения през 2015 година договор с „Еко 2015“ ЕООД гр. Варна за възлагане на обществена поръчка с предмет „Поддържане на чистотата на територията на Община Кубрат“ и изпълнението на договора за периода до 30.11.2015 година.

Проверената обществена поръчка е за 4 897 992 лева. Констатирано е нарушение по чл. 90, ал. 1, т. 4 от ЗОП, според който възложителите могат да възлагат обществени поръчки чрез процедура на договаряне без обявление само, когато е възникнала необходимост от предприемане на неотложни действия поради настъпване на изключителни обстоятелства, последиците от които не могат да бъдат преодолени при спазване на сроковете за провеждане на открита или ограничена процедура или на процедура на договаряне с обявление. Съставен е един акт за нарушение.

Инспектирано е било и Начално училище „Васил Левски” в Лозница. Проверката е била по отношение законосъобразността на извършените разходи през 2012 и 2013 години за доставка на хранителни продукти, в т.ч. прилагане на режима за възлагане на обществени поръчки. Установени са две нарушения по чл. 101а., ал.2 от ЗОП. Стойността на непроведените или неоснователно проведени обществени поръчки е 73 107 лева. Съставени са два акта за установяване на административно нарушение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама