Брюксел обсъжда въвеждането на визи за САЩ и Канада

09:43, 12 апр 16 / Свят 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Еврокомисията обсъжда на заседание последствията от евентуално въвеждане на визов режим за граждани на САЩ И Канада. Брюксел е недоволен от факта, че Вашингтон и Отава изискват визи за гражданите на няколко държави-членки, сред които България и Румъния.  Въпросът е много деликатен за ЕС, тъй като преговорите за търговска спогодба между Брюксел и Вашингтон се намират в изключително важен етап и може да бъде предизвикано напрежение между двете страни.

През 2014 г. след оплакване на България, Кипър, Полша, Румъния и Хърватия американското правителство получи срок от 24 месеца да ги включи в своята програма за безвизово пътуване, която сега важи само за гражданите от останалите страни-членки на съюза. Формално проблемът е, че тези 5 държави не покриват определени критерии, заложени от американския Конгрес. Срокът изтича днес и регламентът задължава Еврокомисията да предприеме реципрочни мерки. Една от възможностите е временно въвеждане на визи за американски граждани за 1 година за цялата територия на ЕС.

Също днес се очаква изпълнителният орган на ЕС да предложи и нови правила за деклариране печалбите на мултинационални корпорации на европейския пазар.  Мярката цели да се ограничат схемите за избягване на данъци. Темата ще бъде дискутирана и от депутатите в Европейския парламент. Мерките биха засегнали американски компании като Гугъл, Епъл, Амазон и други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама