Местан: ДОСТ засяга геополитически интереси

11:19, 12 апр 16 / Политика 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Учредяването на ДОСТ засяга много сериозен интерес - и геополитически, и икономически. Корпоративни и олигархични интереси. Това заяви лидерът на новоучредената партия ДОСТ Лютви Местан на първата й пресконференция, предаде репортер на София Topnovini.bg.

"Няма как да бъдем оставени на мира. Ще поемем смело това предизвикателство в името на избирателите и най-добрия национален интерес на България. Не очаквам друго освен агресия. Няма да се връщам към 17 декември, макар че тази дата наистина е важна - тогава маските паднаха наистина окончателно. Видяха се истинските лица и сме призвани да предложим на разочарованите избиратели една реална не само политическа, но преди това истинска морална алтернатива", заяви Местан. 

Според него партията ще освободи България от най-различни зависимости - и олигархични, и външни сили, които не се разполагат в цеността на евроатлантизма. Той бе категоричен, че ДОСТ ще бде откровена антиолигархична партия на България.

Местан уточни, че вчера се наложило да се видят извънредно във връзка с добре организиран опит посланията от учредителния форум да бъдат очернени със скандал, свързан с една фраза на един от гостите на форума. 

Днес обаче той не пожела да коментира повече темата и заяви, че ще постави акцент върху това в името, на което се учредила партията и представи част от изпълнителния съвет на ДОСТ, който ще се състои от 11 души. Партията ще има 5 зам.-председатели.

Ето и предложенията за членове на Изпълнителния съвет:

Очаквано председател ще бъде Лютви Местан. Петте зам.-председатели са: Шабанли Ахмед Дурмуш, Хюсеин Хафъзов, Мариана Георгиева, Айдоан Муталиб Али, Мехмед Осман Ходжа, а членове: Бахри Юмер, Венцислав Каймаканов, Зюрфедин Шемсидин Али, Мехмед Хаджи и Рашид Куру.

Колко струва учредителната конференция на ДОСТ?

Учредителната конференция, която беше проведена на 10 април в НДК погълна средства в размер на 22 553 лв. Местан направи отчет пред медиите на разходите, като подчерта, че те са покрити от тъководството на партията. 

Наемът на зала 3 на НДК струвал на ДОСТ 6775 лв., 2903 лв. са платени на НДК за допълнителните услуги (осигурени кабини за преводачи, слушалки, музикално оформление и т.н.), кетеринг - 4545 лв., охрана - 3600 лв., 1150 лв за преводачи с турски и английски език, печатни материали - 3200 лв., приблизителна сума за стенограф - около 380 лв. 

"Тези средства са от нас. Ще поемем всеки съобразно възможностите си тези разходи за форума. Нямаме никакви притеснения да ви дадем изчерпателна информация по този въпрос. От днес започва събирането на членски внос. Ще пътуваме със собствените си коли, ще си зареждаме бензина, ще се срещаме с избирателите си. Когато получим дарения, ще имаме дарения", обясни Местан. 

Той допълни, че 215 етнически българи са били учредители на  ДОСТ, което се равнява на около 20%. Според него представата за ДОСТ като протурска партия няма да сработи. Местан се оплака, че са обект на крайно националисрическа агресия, а с появата на ДОСТ започнало обратното броене за ДПС.

За твърденията на собственика на кърджалийския сайт 24rodopi.com Илхан Андай, че политици на ДПС са държани 3 часа на границата, за да попълват документи за сирийски бежанци, Местан заяви, че  няма такава информация. "Чухте ли имена? Не, нали? Този въпрос трябва да бъде зададен към тримата депутати и тримата кметове. Аз съм нямал проблеми", коментира той. Хюсеин Хафъзов също потвърди, че не са имали досега проблеми с пътуване до чужбина, включително и до Турция. 

"Който е враг на България, е враг и на Турция", заяви Местан

"Имах среща с премиера Бойко Борисов, както преди срещата ми с турския министър-председател Ахмет Давутоглу, така и след нея. Изпратихме своевременно прессъобщение до всички български медии. Усещането ни за отношението на Турция, премиерът и другите две опозиционни партии е отношение, което следва принципа: "Който е враг на България, е враг и на Турция" и обратното: "Който е приятел на България, е приятел и на Турция", подчерта Местан. 

Той бе категоричен, че е крайно време България да спре да вижда заплаха в Турция за националната си сигурност. Според него на България наистина й е полезно да се опита да преодолее историческите си комплекси. 

"Турция изживява много трудни моменти, защото е обект на тероризъм. Говорихме, че потенциалът на икономическите ни отношения не е достигнат. Възможностите ни са много по-големи", уверен е Местан.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама